Reteta de la Daciana Sarbu
Azi la Stiati ca... utilizarile culinare ale Fisticului: Este folosit la prepararea deserturilor ca: inghetata, baclavaua, biscuitii. In vestul Americii se prepara o salata de fistic proaspat, frisca, fructe conservate si branza de vaci proaspata (numa' buna de incercat!). Este folosit in bucatariile din Orientul Mijlociu si Apropiat la preparatele de tip pilaf, servite cu fructe uscate si condimente. Mai este folosit pentru a adauga textura la unele preparate pe baza de carne si legume, in special la curry-uri, dar si peste bucati de carne si peste. Utilizarile sale sunt asemenatoare cu cele ale semintelor de pin si migdale. Sursa: [Fisticul].
Ingrediente:
Primul blat:
- 200 grame faina;
- 80 grame unt 82% grasime (la temperatura camerei);
- 3 lingurite (mici de cafea) praf de copt;
- 1 lingurita (mica de cafea) sare roz de Himalaya;
- 180 grame zahar alb sau brun;
- 1 plic zahar vanilat de Bourbon;
- 1 baton de vanilie (miezul);
- 4 oua;
- 125 ml iaurt grecesc 10% grasime;
- 2 linguri fulgi de cocos;
- 3 linguri merisoare uscate;
- 1 lingura ciocolata alba rasa.
Al doilea blat:
- aceleasi ingrediente folosite ca si la primul, mai putin ultimele trei (fulgi de cocos, merisoare, ciocolata alba rasa) pe care le veti inlocui cu:
- 30 grame fulgi de migdale;
- 30 grame nuci macinate.
Ingrediente pentru crema/ glazura:
- 300 grame lapte condensat;
- 200 grame ciocolata alba;
- 1 lingura zahar vanilizat (optional);
- batonul de vanilie ramas de la blat, fiert in crema;
- 300 grame branza de vaci pentru cheesecake;
- 80 grame fistic maruntit;
- 40 grame ciocolata alba rasa.
Mod de pregatire:
Dupa cum va spuneam, este bine sa pregatiti tortul inainte cu o zi de eveniment.
Asadar, pregatiti ingredientele sa le aveti la indemana, boluri, mixerul si toate ustensilele necesare. Blaturile se fac separat atat de dragul prudentei de a face un blat bine facut dar si pentru ca difera o parte din ingredientele celor doua blaturi. La final felia va contine o simetrie de culori de o eleganta regala...
Intr-unul din boluri amestecati cu mixerul galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat, miezul batonului de vanilie si untul pana se incorporeaza bine. Separat cerneti faina in bol, adaugati praful de copt, sarea pe care le amestecati apoi cu ouale si zaharul. Completati cu iaurtul si continuati omogenizarea. Puneti fulgii de cocos, merisoarele in prealabil spalate si uscate cu servetul de bucatarie si mixati inca un minut.
Incalziti cuptorul la 175 grade. Pregatiti in tava de copt detasabila (de 26 cm am folosit eu) in care ati pus hartie de copt si ati dat cu unt.
Turnati compozitia in tava si deasupra presarati ciocolata alba rasa. Eu am avut bomboane mici de ornament si le-am folosit pe acestea. Coaceti fiecare blat in parte 35-40 de minute sau pana cand trece testul scobitorii.
La fel procedati cu al doilea blat, insa adaugati ingredientele specificate pentru a face diferenta.
Lasati la racit blaturile si pregatiti-va de crema.
Topiti ciocolata alba impreuna cu laptele condensat la bain-marie impreuna cu batonul de vanilie ramas de la blat, amestecand din cand in cand pana ce s-au incorporat. Dupa ce s-a topit ciocolata, lasati deoparte la racit si apoi la frigider pentru 2-3 ore.
Adaugati zaharul vanilizat si branza de vaci si scoateti batonul din crema, iar apoi intindeti crema intre cele doua blaturi. Daca vi se pare crema prea dulce, puteti renunta la zaharul vanilizat. Aparent blaturile nu vor fi foarte inalte insa dupa ce se aplica crema, blatul va creste usor in volum. Asa incat puteti taia ambele blaturi daca va incumetati si astfel veti adauga crema intre toate cele patru blaturi obtinute si va mai ramane sa decorati cu ea si deasupra.
Presati peste tortul gata asamblat, cu fistic si ciocolata alba rasa.
Daca va ramane crema, nu va panicati, puteti sa o serviti langa tort ca un sos, e nemaiponenita!
Mai multe retete delicioase de la Daciana, gasiti pe blogul ei, Bucataria cu mirodenii
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu