Paste cu dovleac si sos de parmezan



Reteta de la Andreea Pintea

Ingrediente – 2-3 porții
150 grame dovleac curățat
150 grame făină
30 grame unt
50 grame parmezan ras
30 grame emmentaler
50 grame smântână
busuioc
sare, piper
Preparare
În primul rând trebuie să ne ocupă de dovleac. Îl curățăm și îl tăiem în bucățele cât mai egale pe care le vom fierbe pe aburi. Am lăsat dovleacul la fiert pentru aproximativ 35-40 de minute până când furculița intra foarte ușor în el. După aceea se pasează dovleacul pentru a obține o pastă. Lăsăm pasta de dovleac să se răcească. Pentru un plus de savoare recomand coacerea dovleacului la cuptor, ca timp de gătire este aproximativ egal cu cel necesar fierberii pe aburi.
După ce dovleacul s-a răcit ne apucăm de prepararea pastelor. Punem făina pe masa de lucru și facem un cuib. În mijloc se pune dovleacul și începem să frământăm. Eventual, în funcție de suculența dovelacului se mai poate adăuga făină. Când obținem un aluat moale și maleabil începem să îl întindem. Dacă aveți în dotare o mașină de paste/tăiței o puteți folosi cu încredere. Eu am preferat să întind aluatul cu sucitorul, însă e mult mai multă muncă decât cu mașina de întins. Am rulat foaia de paste și am tăiat fâșii de grosimea unui deget pe care mai apoi le-am răsfirat pentru a obține niște tagliatelle de toată frumusețea.
Punem pe foc o oală mare cu apă și sare pentru a fierbe pastele. Între timp punem pe foc într-o mică crăticioară untul să se topească, apoi adăugăm puțin praf de usturoi sau vreo 2 căței zdrobiți. Când untul a prins aroma usturoiului adăugăm brânzeturile rase. Lăsăm puțin pentru ca brânzeturile să se topească, în cazul în care avem prea multă grăsime – rezultată din brânzeturi, o putem scurge. Mai adăugăm un praf de chilli pentru un plus de iuțeală, iar în cele din urmă pentru a omogeniza și a da o consistență cremoasă sosului adăugăm smântâna și amestecăm foarte bine, moment în care oprim și focul.
Pastele le fierbem în apa cu sare pentru 2-3 minute, apoi le scurgem și le adăugăm sosului, amestecând bine pentru a se omogeniza.
Servim pastele cu busuioc proaspăt sau uscat.

Mai multe retete delicioase de la Andreea gasiti pe blogul ei andreeapintea.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu