Saratele (cu osanza)


Reteta de la Alina Codrean  

Aveti nevoie de:

1 kg faina alba
500 gr osânză de porc (curatata si tocata cu masina de tocat carne)
1 ou
2-3 linguri otet
1 lingurita de sare
400 ml apa calduta
2 linguri untura de porc
pentru uns : 2 galbenusuri ou
branza telemea

Se prepara astfel:

-puneti faina, oul, otetul, sarea si cele 2 linguri de untura intr-un vas incapator
-amestecati cu mana ingredientele apoi adaugati apa calduta si framantati bine aluatul pana devine elastic
-urmeaza partea usor violenta (care pe mine ma impresiona cand eram mica) insa e foarte buna pentru fragezirea aluatului si pentru eliminarea stresului si furiei : LOVITI aluatul de masa de lucru (curatata inainte) de aproximativ 50 de ori
-dupa ce ati zapacit aluatul il intideti cu un sucitor si cu mana intindeti osanza pe toata suprafata aluatului (sa fie cat de cat uniform)
-dupa ce ati intins trebuie impaturit aluatul cu grija astfel: pornind dinspre voi impartiti aluatul in trei (vizual) si aduceti prima parte a dreptunghiului spre (a2a bucata) centru(poza 1), apoi a3a bucata peste prima (vezi imag.2) apoi dreptunghiul lung format se imparte in 4 si se pliaza iarasi bucata 1 peste 2 (poza 3 )iar 4 peste 3( poza 4) iar la final4 peste 2 rotind apoi aluatul astfel incat sa avem pliurile spre noi
-se repeta aceasta operatiune inca de 2 ori (presararti cu faina daca incepe grasimea sa se lipeasca de sucitor) si apoi puneti aluatul intr-un vas incapator acoperit cu un prosop de bucatarie umed (impiedica uscarea aluatului) si il dati la frigider pentru 1-2 ore (sau peste noapte in cazul meu)
-dupa ce a stat la frigider taiati aluatul in 4 bucati si incepeti sa intindeti prima bucata (restul ramanand acoperite cu prosopul umed la frigider)
-intindeti aluatul foaie potrivita (nici subtire nici prea groasa) si cu un cutit cu rola sau cu un cutit normal taiati aluatul (dupa bunul plac)
-ungeti apoi cu galbenus de ou ( din belsug) si mai presarati putina sare si radeti peste saratele telemea (sau cascaval)
-puneti aluatul apoi in tava acoperita cu hartie de copt si dati la cuptor (preincalzit la 200 grade) timp de 15-20 minute (pana prind saratelele o culoare frumoasa )
-cand sunt coapte scoateti tava din cuptor si cu o paleta scoateti saratele si le puneti intr-un vas (acoperit cu hartie de copt)
-procedati astfel cu toata cantitatea de aluat
Pont: Aluatul astfel pregatit se poate pastra in frigider pana la o saptamana avand grija mereu sa fie prosopul de bucatarie ud pentru a nu se usca aluatul.
Pofta buna!

Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Alinei, Blog de sotie fericita   


Un comentariu: