Reteta de la Dana Szocs
Pentru
ca se apropie Craciunul si deja miroase a sarbatoare am zis sa incerc
si eu sa fac in casa turta dulce,mai ales ca nu am facut
niciodata.Norocul nostru in zilele pe care le traim este tehnologia,asa
ca daca am o dilema sau nu stiu ceva Google ma ajuta mereu La
fel a fost si cu turta dulce,pentru ca nu mai facusem am ales sa fac
dupa o reteta deja incercata si am gasit-o pe blogul Laurei
Adamache,insa,am modificat-o putin la ingrediente ca sa fie pe gustul
meu.
Am folosit:
500 gr faina alba (eu folosesc faina tip 650)
350 gr miere de salcam
100 gr zahar
100 gr unt
1 ou+un galbenus
10 gr bicarbonat
3 linguri lapte
30 gr (cuisoare+scortisoara,anason macinat,nucsoara)
gem de capsune
Pentru glazura:
1 albus
300 gr zahar pudra
zeama de lamaie(6-7 picaturi)
Intr-o
cratita am pus untul,mierea si zaharul si le-am incalzit usor pana cand
zaharul s-a topit complet,am dat apoi cratita la rece cateva minute.Am
rasturnat apoi continutul cratitei intr-un castron,am adaugat oul intreg
si inca un galbenus (albusul l-am pastrat pentru glazura),faina
(amestecand mereu),condimentele aromate,si am omogenizat compozitia.La
sfarsit am adaugat bicarbonatul dizolvat in cele 3 linguri de lapte,si
am continuat sa amestec pana cand bicarbonatul s-a distribuit uniform in
tot aluatul. Am invelit aluatul in folie alimentara si l-am dat la
frigider peste noapte pana a 2-a zi.
Am
tapetat blatul de lucru cu faina,am rasturnat aluatul,l-am framantat
putin si apoi l-am impartit in 2 si pe rand am inceput sa intind
bucatile de aluat si am taiat forme (in cazul meu cu un pahar mai
mic).Am umplut aluatul taiat cu gem de capsune si apoi le-am asezat in
tava tapetata cu hartie de copt si le-am dat la cuptor pret de 5-6
minute,pana s-au copt.Timpul de coacere difera in functie de cuptor,insa
trebuie avut grija sa nu le lasati prea mult ca sa nu se usuce. Eu am verificat dupa 5 minute si partea turtei care era pe hartia de copt isi schimbase culoarea usor si am stiut ca sunt gata.
Glazura:
Am batut usor albusul,apoi am inceput sa incorporez zaharul pudra si am
continuat sa amestec.Eu am decorat prima data turta cu alb (dupa ce s-a
racit complet) si apoi am adaugat culoare in glazura pe rand,prima data
rosu si apoi la ce a mai ramas am adaugat si albastru.
Merita
sa incercati sa faceti turta dulce acasa,chiar daca nu este un proces
neaparat rapid,dar este foarte buna si gustoasa si cred ca merita
efortul.
Mai multe retete delicioase de la Dana gasiti pe blogul ei Papabundetot
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu