Salam de biscuiti (reinterpretat)


Reteta de la Didi- Food design

Am fost tentata sa numesc aceasta reteta: Salam de biscuiti “in travesti” pentru ca la prima vedere, cei carora li s-a deschis in fata cutia cu aceste glumite dulci nu au ghicit despre ce preparat este vorba, primul gand ducandu-i la imaginea clasica a salamului de biscuiti. Am preparat noaptea, inainte de venirea lui Mos Nicolae. Am pozat si cutia Mosului, asa cum a gasit-o fiica-mea pe ghete la ora parului valvoi si ochilor carpiti din zorii zilei. Supraveghetor de profesie, i-am urmarit mimica feţei, mesaj de bucurie care m-a ridicat de la rangul de muncitor necalificat la zâna, binecuvantare care mi-a sters vina de a nu incerca sa fac imposibilul, posibil. Eram extrem de ocupata cu o zi inainte ca sa ii pot promite ca a doua zi la scoala va avea ce sa duca prietenelor. Va dau reteta cum puteti si voi deveni zâne si zâni peste noapte:

INGREDIENTE

PENTRU SALAM
300 gr biscuiti simpli
300 gr zahar
120 gr unt
60 gr cacao
90 gr nuca prajita si migdale
140 ml lapte
extract de vanilie Bourbon
esenta de rom (sau rom) – optional

PENTRU PASTA DE LAPTE
miere sau sirop din dulceata ori sirop legat din zahar -5 linguri
lapte praf (cat cuprinde)

PREPARARE
1. Intr-o tigaie groasa fara ulei, sau la cuptor, prajim nucile si migdalele usor, amestecand continuu daca prajim pe flacara.
Daca incep sa se arda cojile cazute scotand fum, intrerupem, este suficient, nu trebuie sa le prajim mult timp.
2. Mi-a placut sa le maruntez cu cutitul, voi puteti sa dati cateva impulsuri la rasnita electrica, granulatie medie.
3. La robot, zdrobim biscuitii. Pot fi chiar marunti pentru ca se vor sparge oricum la framantat, in varianta mea se framanta. Amestecam cu nucile.
4. In 72 ml lapte caldut dizolvam pudra de cacao, de fapt obtinem un conglomerat si lasam in asteptare.
5. Restul de 72 ml lapte se pun intr-un ibric gros si incapator sau craticioara mica, impreuna cu tot zaharul.
6. La foc moderat, amestecam continuu pana se dizolva zaharul si se leaga un pic siropul dar daca il fierbem prea mult timp se zahariseste.
7. Adaugam untul bucatisi continuam sa amestecam pana se topeste.
7. In castronelul cu cacao turnam cate putin din sirop ca sa se transforme in pasta conglomeratul cu continut de cacao.
8. Cand e fluid, rasturnam pasta de cacao in ibricul cu sirop si mai dam cateva clocote.
9. Oprim focul si adaugam esentele.
Turnam siropul obtinut peste amestecul uscat din biscuti si omogenizam bine. Este destul de sfaramicios. Daca nu doriti cu lapte in plus, il turnati asa intr-o tava protejata cu folie alimentara intr-o foaie de 1,5 cm grosime si dati 10-15 minute la congelator. Experimentati voi daca se tine. Eu, pentru ca n-aveam timp sa probez, am adaugat cateva linguri de lapte praf famantand minim 5 minute, cat sa se tina cat de cat, sa nu fie un amestec uscacios.
10. Am intins intr-o tava de tiramisu infoliata toata compozitia intr-un strat de cca 1.5 cm si l-am tinut la congelator cam 15 minute, apoi l-am mutat in frigider pana am preparat pasta.
11. Cu pasta este usor, puneti intr-un castronel mierea si la ochi ceva lapte praf si omogenizati cu o lingura. Adaugati lapte pana devine consistent cat sa framantati.
Trebuie framantat in mana, nu pe blat, cam multisor adaugand progresiv lapte praf pana devine ca o plastilina. Sa stiti ca trebuie sa aveti rabdare cu modelarea pastei pentru ca e usor lipicioasa.
Se modeleaza pe un blat lucios “infainand” cu lapte praf (eu asa am procedat) sau zahar pudra dar n-are rost sa o indulcim excesiv. Probati variante, poate acceptati amidon.
12. Pasta o preparam alba si in functie de modelele ce ne vin in minte coloram bulgarasi din ea.
Colorant gel, un varf de scobitoare cred ca e mult, evitati culorile tari in suprafete mari. Culorile pastelate sunt mai placute. Eu stiind ca nu voi prepara des cu astfel de coloranti, am cumparat sub forma lichida (de la Kaufland pentru cine vrea sa afle unde gaseste) care este foarte accesibil la pret, am vrut sa fac probe pentru inceput.
13. Se decupeaza forme din foaia de biscuit si se orneaza dupa inspiratie. Daca nu aveti ustensile de modelare fondant, nu-i problema, imaginatia trebuie sa lucreze, va ajutati de un cutter de bucatarie, scobitoare, coada rotunjita a unui cutit sau ceva similar si manutele astea doua.
14. Se tin la frigider pana la ultimul consum.

Sa va fie de folos!

Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu