Tort aniversar


Reteta de la Gabriela Gitoi

Tortul l-am facut cu o ocazie speciala, puiutul meu a implinit 1 anisor si nu puteam decat sa-i fac un tortulet delicios, fructat si aromat, asa ca pentru copii , dar pentru ca astazi este ziua nationala a Romaniei, dedic acest tort tuturor romanilor din intreaga lume! La multi ani romani, La multi ani Romania!

Ingrediente:
Blat:
5 oua mari
1 cana si 2/3 faina adica aprox. 315 gr
250 gr unt la temperatura camerei
1 si 1/2 cana zahar adica 300 gr
8 linguri lapte (pe care le-am adaugat eu)
coaja rasa de la o lamaie mare
zeama de la o lamaie
1 lingura extract de vanilie
1 lingurita praf de copt
Mousse de mascarpone si ciocolata alba:
475 gr mascarpone
300 ml frisca lichida
10 gr gelatina
200 gr ciocolata alba
200 gr zmeura proaspata
Mousse de zmeura:
250 ml frisca
600 gr zmeura proaspata sau congelata
4 linguri zahar (sau dupa gust)
10 gr gelatina
2 linguri zahar pudra
Jeleu de zmeura:
Oprim o ceasca de piure de zmeura de la mousseul de zmeura
1 lingurita gelatina
Blatul:

Se scoate untul cu 2-3 ore inainte pentru a se incalzi la temperatura camerei sau il taiati cubulete si il incalziti putin la microunde doar cat sa se inmoaie, cca 25 de secunde!
Intr-un castron inalt mixam intai untul pana cand devine omogen, adaugam 150 gr zahar (adica jumatate din cantitate) si frecam pana la incorporare.
Separam oualele si adaugam cele 5 galbenusuri, pe rand, in untul frecat cu zahar.
Punem laptele si iar mixam pana cand zaharul s-a topit iar aluatul capata o consistenta pufoasa si albicioaasa.
Se adauga apoi vanilia, coaja de lamaie si zeama de lamaie si se amesteca pana la incorporare.
Cernem faina in care punem si praful de copt si sarea, si o adaugam in aluat treptat.
Separat batem albusurile spuma tare cu un praf de sare apoi adaugam 150 gr zahar (cealalata jumatate) si mixam pana cand zaharul s-a topit complet (ca la bezele). Le adaugam in aluat, la final, amestecand cu un tel in forma de para, de jos in sus.
Se incalzeste cuptorul la 160 de grade C, tapetam forma de tort cu hartie de copt si turnam toata compozitia pe care o nivelam usor cu o spatula. Se lasa la copt cca 60 – 70 de minute.
Se face testul cu scobitoarea si daca este gata, se lasa la racit putin apoi il rasturnam pe un platou si il pudram cu zahar.

Cand taiati blatul, veti obtine doua foi cu grosimea de 1.5 cm sau 2 cm, si ce va ramane (cu siguranta o sa va ramana) il mancati ca atare, este foarte bun!

Mousse-ul de mascarpone si ciocolata alba:
Punem gelatina la hidratat in apa rece (cat sa o acopere cu 2 degete) cca 10 min si cand a inghitit toata apa, o dizolvam pe baie de aburi sau la microunde 25 de secunde.
Intr-o craticioara de inox, punem frisca lichida si o infierbantam la foc mic. Cand este fierbinte (nu trebuie sa fiarba), adaugam ciocolata alba rupta bucati si lasam sa se odihneasca un minut, apoi, cu ajutorul unui tel, mestecam bine ciocolata pana cand se omogenizeaza cu frisca.
O lasam sa se raceasca (in congelator 30 de minute) sau in frigider, cum preferati, apoi o mixam cu mixerul pana devine pufoasa si se intareste ca frisca ( ca la ganache0
Intr-un vas mixam mascarponele pana devine cremos apoi adaugam gelatina hidratata si dizolvata, omogenizam bine, apoi adaugam mixul de ciocolata alba si frisca. La final punem zmeura pe care o incorporam usor cu o paleta in compozitie.
Punem un blat intr-o forma cu inel detasabil apoi punem mousse-ul de mascarpone si ciocolata alba si nivelam bine cu o spatula. Pe margini va ramane putin spatiu (intre blat si peretii formei), asa ca incercati sa umpleti si acel spatiu cu mousse, este destul de tare si trebuie lucrat cu spatula pe parti.
Peste mousse-ul de mascarpone punem si cel de-al doilea blat apoi ne apucam de mousse-ul de zmeura.

Mousse-ul de zmeura:
Punem zmeura impreuna cu zaharul intr-o craticioara la foc mic si o fierbem pana cand se dizolva zaharul.
O tragem de pe foc si punem toata compozitia rezultata intr-o sita fina ca sa separam pulpa de seminte. Frecam cu lingura pana cand am strecurat aproape toata pulpa. Aceasta faza dureaza cca. 10 minute, trebuie sa aveti putina rabdare!
Hidratam gelatina in apa calduta, cat sa o acopere cu 2 degete. Dupa 10 minute o incalzim 25 de secunde la microude ca se se dizolve bine.
Mixam frisca 1 minut la viteza mica, apoi adaugam 2 linguri de zahar pudra si mixam pana se intareste.
Adaugam in frisca cam 2/3 din pulpa de zmeura si gelatina dizolvata, restul de pulpa (aprox. o ceasca) oprim pentru jeleul de deasupra. Omogenizam cu mixerul si turnam mousse-ul deasupra celui de-al doilea blat.
Bagam la frigider tortul pana se intareste mousse-ul de zmeura ( aprox. 40 de minute) apoi putem sa turnam deasupra jeleul de zmeura ramas.

Jeleu de zmeura:

Pulpa de zmeura ramasa o amestecam cu gelatina dizolvata (procedeu explicat mai sus) apoi turnam jeleul peste tort si nivelam frumos.
Lasam tortul sa se inchege bine, macar 3 ore, apoi il putem scoate din cercul detasabil si il putem orna dupa preferinta.
Marginile tortului le acoperim cu frisca batuta tare iar pe deasupra putem orna cu zmeura proaspata si cu bilute de ciocolata alba! sau daca vreti, cu frisca .
Este un tort racoritor si foarte delicios! Vi-l recomand cu cea mai mare placere!

Pofta buna!

Mai multe retete delicioase de la Gabriela, gasiti pe blogul ei Gabriela Cuisine

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu