Reteta de la Gabriela Gitoi
Ingrediente:
un pachet foi de placinta (Phyllo pastry)
500 – 700 gr nuca (eu am pus 700)
1 si 1/2 cana ulei pentru uns foile
Nuca se imparte in 2, jumatate se toaca cu cutitul sau se farama cu facaletul iar cealalata jumatate se macina fin.
Sirop:
400 gr zahar
400 ml apa
zeama de la o jumatate de lamaie
3-4 felii lamaie
2 plicuri zahar vanilat
scortisoara baton (sau praf)
4 linguri miere
Mod de preparare sirop:
Se fierbe apa cu zaharul, cu batonul de scortisoara si cu feliutele de lamaie, iar cand s-a dizolvat zaharul se pune mierea si sucul de lamaie. Se lasa la racit ( Atentie!!! siropul se toarna rece peste baclavaua fierbinte!)
Asamblare:
Se impart foile in 3 parti egale.
Se aseaza prima treime de foi.
Fiecare foaie se va unge din belsug cu ulei.
Se pune o jumatate din cantitatea de nuca, iar a doua treime de foi, apoi nuca si la sfarsit ultima treime de foi.
Foile se ung ff bine cu ulei pana la colturi.
Se taie patratele mici de 2-3 cm sau triunghiuri, pana la marginea tavii (ca sa se insiropeze bine).
Se baga la cuptor pana se rumeneste. Peste baclavaua fierbinte se toarna siropul racit (racit! nu rece de la frigider).
Se lasa cateva ore bune sa se patrunda bine si se consuma rece sau la temperatura camerei.
Pofta buna! este un deliciu!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu