Reteta de la Maria Udrea
INGREDIENTE
Pentru o paine in tava
mare de cozonac:
1 cartof
apa cat sa fie acoperit
150 ml lapte
50 ml ulei de masline
25 gr drojdie
500 gr faina
1 lingurita zahar
1 lingurita sare
150 gr cascaval
seminte de chimen
MOD DE PREPARARE
Am vrut sa fac niste
cornuri cu cascaval, dar le-am transformat intr-o paine, care a iesit tare
gustoasa si foarte pufoasa.
O recomand cu drag, pentru
ca nu are cum sa dea gres.
Curatam cartoful, il
spalam, il taiem in cuburi si il punem la fiert in apa cat sa fie acoperit.
Adaugam si sarea.
Punem laptele la incalzit,
iar drojdia o frecam cu zaharul pana se lichefiaza.
Adaugam laptele caldut si
o mana de faina, omogenizam maiaua si o lasam la crescut pana isi dubleaza
volumul(in 10-15 minute este deja crescuta, daca drojdia este proaspata si
buna.)
Cartoful fiert il pasam
bine cu blenderul, in apa care a mai ramas din timpul fierberii.
Adaugam si 2-3 linguri de
ulei de masline.
Cernem o parte din faina
intr-un vas si ii facem o adancitura la mijloc unde vom pune cartoful pasat,
apoi peste el maiaua crescuta, amestecam totul cu o paleta, adunand si faina de
pe margini.
Omogenizam bine aluatul si
il rasturnam pe masa infainata, il framantam putin, adaugand, daca mai este
cazul, faina.
Nu trebuie sa fie prea
tare aluatul, dar nici lipicios.
La final, adaugam restul
de ulei, pe care il turnam in maini si pe masa de lucru si mai framantam
aluatul pana cand inghite tot uleiul.
Punem aluatul inapoi in
vas, acoperim vasul si il lasam la loc caldut pana cand aluatul isi va dubla
volumul, sau chiar mai mult. In maxim 30 de minute este gata crescut, nu
trebuie sa dureze o ora cum scria in cartile vechi, cel putin nu la mine. :)
Intindem aluatul intr-o
foaie, pe masa de lucru infainata usor si radem cascavalul peste el.
Foaia trebuie sa fie mai
grosuta, cam de 1 cm.
Rulam foaia cu cascavalul
la mijloc si trecem ruloul in tava tapetata cu hartie de copt.
Lasam din nou aluatul la
crescut in tava, pana isi va dubla iar volumul, il crestam usor, apoi
introducem tava la cuptor si coacem painea la 180 de grade pentru 40 de minute.
Cu 5 minute inainte de
stingerea focului, scoatem tava din cuptor si presaram peste paine putin
cascaval ras si seminte de chimen.
Este foarte buna, la noi
s-a mancat calda si goala, au zis baietii ca e pacat sa-i strice gustul cu
altceva.
Mai multe retete delicioase de la Maria gasiti pe blogul ei Merisor si retetele ei
Arata super si cred ca si de gust ..... nu mai vorbesc! Si eu fac, dar acum cu caldurile din Spania, am lasat-o pentru la toamna.
RăspundețiȘtergere