Reteta de la Didi- Food design
In România, denumirea “Clece” nu spune nimic. Daca spun “fursecuri cu umplutura de curmale” vorbesc desigur pe limba noastra. Aceasta denumire, “clece”, a prajiturilor despre care vorbesc este intalnita doar in cateva tari din lumea Orientului dar, ca formula de preparare, este una raspandita in toata zona. Cand calatoresti, inevitabil iti doresti sa gusti ceva specific locului pe care il vizitezi. Mai toate prajiturile orientale nu pot fi mancate decat in portii foarte mici, pentru ca sunt extrem de dulci. De regula insiropate cu “shira” (sirop foarte concentrat legat, din zahar si lamaie), “ghemar” (smantana de bivolita atat de groasa incat o poti taia cu un cutit) strecurata in foietaj fierbinte si scaldate in miere, nuci, fistic, migdale, alune, curmale, smochine, rodie, rasfaturi, toate te trimit in lumea lui Alladin.
Alamuri modelate prin baterea cu ciocanul, divane, banci din lemn cu arabescuri sculptate, perne uriase viu colorate care te invita sa te asezi pe jos turceste, narghilele cu miresme exotice, ceai negru concentrat aromat cu “hell” (cardamom), obligatoriu servit foarte fierbinte in “stecane” (paharute mici cat sa sorbi de 7 ori din ele tinand in pliul obrazului un bulgaras de zahar candel) si oriunde te-ai duce, ceai servit ceremonios, adesea alaturi de traditionalele “clece”. Pozele pe care vi le arat nu ilustreaza atmosfera descrisa pentru ca sunt ale unei variante incercate de mine mai prin vara din lalena.ro (la randu-i, o preluase aceasta reteta).
Aceste fursecuri le prepar des pentru ca nu sunt nici pe departe extrem de dulci ca cele insiropate descrise mai sus, au un grad rezonabil de indulcire si prezinta avantajul ca pot fi pregatite linistit cu o saptamana inainte de evenimente. Usor de transportat, prind bine sa le ai cu tine la serviciu cand iti bei in timpul pauzei cafeaua, alaturi de ceai, pachetelul de la scoala si salvarea cand iti vin musafiri pe nepusa masa.
INGREDIENTE
CREMA (umplutura)
Var. 1
Curmale carnoase ca in fotografii- 350g
cardamom macinat fin -2 lingurite
ulei- 4 linguri
……………………………………………..
Var. 2
fulgi din nuca de cocos+zahar+cardamom macinat fin sau
nuci macinate+zahar+cardamom macinat fin
……………………………………………..
Var. 3 (Lena)
Curmale fara samburi-200 g
Stafide-100 g
Nuci-50 g
……………………………………………..
ALUATUL
Faina-280 g
Zahar pudra-60 g
Unt-110 g
Ulei fara miros-2 linguri
Lapte de vaca-60 ml
Praf de copt-1/2 lingurita
Optional: coaja de portocala rasa-2 linguri
PREPARARE
CREMA (umplutura)
Var. 1 -
1. Se curata de samburi curmalele.
2. Se incinge o tigaie cu 4 linguri de ulei si se calesc curmalelepana devin oarecum o pasta groasa omogena.
3. Se adauga cardamom macinat fin treptat pentru ca nu sunteti obisnuiti cu aroma.
4. Se lasa sa se raceasca in timp ce pregatim aluatul.
Aceasta va fi umplutura.
Var. 2
Se amesteca simplu ingredientele.
Var. 3.
1.Stafidele se pun la inmuiat in apa clocotita pentru o jumatate de ora.
2.Cantariti nucile si le curatati bine de fragmentele lemnoase care obligatoriu exista.
In cuva robotului puneti curmalele si la ele adaugati coaja de portocala si stafidele.
3.Macinati la robot/blender sau la masina de tocat toate ingredientele pana devin o pasta uniforma.
Aceasta va fi umplutura.
ALUATUL
4. Se masoara toate ingredientele, se adauga intr-un bol mare de aluat si se framanta. Mai intai insa amestecati faina cu praful de copt, apoi adaugati restul.
5.Va iesi un aluat foarte placut, moale si nelipicios. Nu puneti faina pe blat si nici ulei pt. ca nu se lipeste absolut deloc.
6.Intindeti cu mainile aluatul intr-un sul lung de maxim 30cm. Taiati in bucati cca. 1 cm grosime, vor iesi deci 30 de bucati. De fapt, bilele din aluat le faceti in functie de cat de mari doriti sa fie fursecurile.
7.Fiecare bucatica o modelati un pic in mana, ii dati forma de bila si o turtiti putin intre palma si podul celeilalte palme. O puneti pe blat si in mijloc asezati o lingurita de umplutura de curmale. Nu este prea multa, coca este elastica si va acoperi foarte bine.
8.O inchideti, astfel incat sa formati o bila cu umplutura inchisa in mijloc.
9.O turtiti putin si o asezati in tava tapetata cu hartie de copt desi nu se lipesc nici daca le puneti direct in tava neunsa cu nimic.
Atentie, lasati intre ele distanta de 1 cm pt. ca la amprentarea cu furculita se mai latesc si cresc un pic la copt.
Intre timp preincalziti cuptorul la 160-165 grd C .
10.Pentu aspect, cu o furculita o amprentati deasupra in cruce si fata de sus o dati prin zahar tos (brun e mai aspectuos).
Fursecurile ies un pic glazurate de la zaharul tos.
11.Le coaceti la cuptor la 160-165 grd C pana se rumenesc usor. Nu dureaza mai mult de 15 minute, maxim 20 daca le mutati pe raftul cel mai de sus al cuptorului pt. ca au tendinta sa se arda pe fund.
Daca le tineti mai mult, se scorojesc si nu vor mai fi la fel de moi si pufoase. Nu asteptati sa se rumeneasca pe deasupra, dupa 5-10 minute cercetati-le pe talpa cat de rumene sunt si le mutati de la mijloc pe raftul de sus. Cand sunt gata, lasati sa se racoreasca bine.
Sa va fie de folos!
TIPS: Eu am preparat o data si jumatate cantitatea din reteta pt. ca se mentin cateva saptamani puse intr-o cutie metalica inchisa etans, casoleta sau chiar punga dar nu de hartie pentru ca pierd apa si se usuca.
Unele dintre cele cu zahar pe deasupra le puteti pudra foarte usor cu cacao si vor parea diferite.
Se pot pudra cu zahar pudra in loc de a le da prin zahar tos. Deci aveti 4 variante de decorare: simple doar amprentate cu furculita sau deloc, date prin zahar tos pe deasupra sau numai cantul, tos + putina cacao si a patra, pudrate cu zahar farin.
Mai multe retete delicioase de la Didi gasiti pe blogul ei Food design
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu