Tort cu crema de nectarine


Reteta de la Alina Vicu

Ingrediente:
Blat

5 oua foarte mari (xl)
12 lg cu varf zahar tos
6 lg cu varf faina
50 g cacao
2 lg ulei
1 praf de sare
optional 1 lgt rasa praf de copt

Crema:

4 nectarine mari (450 g fara coaja si samburi)
4 lg zahar
230 g marshmallows
400 g frisca lichida (Pilos a folosit eu)

Glazura

170 g ciocolata cu lapte
50 g frisca lichida neindulcita

Sirop:

120 ml compot de piersici

Decor

1 nectarina
100 g crema mascarpone si ciocolata

Cum procedam:

Blat

1. Preincalzim cuptorul la 190 °C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Batem galbenusurile cu 6 lg zahar pana cand capata volum si se deschid la culoare. Adaugam cele 2 lg de ulei si mixam in continuare pana la incorporare.
4. Cacaoa o amestecam cu praful de copt, le cernem in galbenusuri si mixam pana la incorporare.
5. Mixam albusurile cu praful de sare pana cand se transforma in spuma. Adaugam 6 lg de zahar si mixam pana la topirea acestuia.
6. In compozitia cu cacao si galbenusuri batute adaugam 2-3 linguri de albusuri si amestecam cu o spatula, apoi rasturnam totul in albusurile spuma si amestecam usor cu o spatula. Cernem faina in compozitie si o incorporam cu ajutorul spatulei sau cu a unei linguri de lemn.
7. Turnam compozitia intr-o tava rotunda (24 cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 35-45 min. Faceti testul scobitorii, daca iese curata => blat copt. Dupa ce s-a copt, scoatem blatul la racit pe un gratar, si apoi il feliem in 3.


Crema de nectarine

1. Punem nectarinele spalate, curatate de samburi si taiate cuburi impreuna cu 3 lg zahar intr-o cratita non-aderenta, careia ii punem capac. Lasam pe foc potrivit pana cand se inmoaie (la mine a durat aproximativ 10 min, dar voi tineti cont de tipul vasului folosit), iar siropul rezultat se ingroasa.
2. Scoatem nectarinele, le pasam cu un mixer vertical, le strecuram si le punem inapoi in cratita. Mai lasam 2 minute, oprim focul si adaugam marshmallowsurile, lasam 1 minut asa dupa care amestecam si insistam pe fiecare marsmallos pana cand se topeste. Dam compozitia la racit (ca sa grabesc procesul pun vasul in apa rece).
3. Mixam frisca lichida cu 1 lg zahar pana cand devine spumoasa, capata volum si consistenta, apoi o mixam 2 minute cu crema de nectarine racita.

Glazura
!!!! O preparam in momentul in care scoatem tortul de la frigider.
Punem ciocolata inrt-o cratita non-aderenta pe foc cu 30 g smantana pt frisca. Invartim in cratita apoi adaugat inca 20 g frisca lichida si omogenizam bine.
Asamblare
Asamblam tortul punand prima felie intr-un inel reglabil (pentru torturi), insiropam, punem jumatate din crema, a doua felie, insiropam, punem restul de crema de nectarine si ultima felie pe care o vom insiropa. Introducem in frigider minim 4 ore. Scoatem forma, punem glazura deasupra si crema de ciocolata.

Pofta buna!

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu