Homemade mozzarella - varianta rapida


 Reteta de la Alina Vicu

Ingrediente
- 7.5 l lapte proaspat
- cheag (1.3 ml)
- 3 lgt acid citric dizolvat in 4 linguri de apa
- apa
- sare
Mod de preparare:
1. Puneti laptele intr-o oala de inox pe aragaz, pana ajunge la temperatura de 35°C.
2. Opriti focul, adaugati acidul citric dizolvat in 4 linguri de apa si invartiti usooor de tot, lasati 5 min sa se odihneasca!
3. Dupa cele 5 min adaugati cheagul si invartiti.
4. Lasati vasul sa stea 20-30 min acoperit cu un capac.
5. Taiati coagulul in bucati si scoateti-l intr-o strecuratoare.
6. Stoarceti cat mai mult zer in strecuratoare strangand branza cu mainile.
7. Scoateti branza din sita si puneti-o intr-un vas in care sa o puteti apasa cat mai bine posibil.
8. Formati bilute din branza pe care le puneti intr-un vas cu apa fierbinte pentru cateva min.
9. Scoteti fiecare bila de branza si incepeti sa o impaturiti in mai multe straturi, dupa care o puneti intr-un vas cu apa rece si sare (cam 5 min).
10. Scoateti mingiutele din apa si lasati-le la scurs 5-10 min.
11. Impachetati, etichetati si dati la frigider. Se matureaza intr-o saptamana, dar mult mai bine in 2 sapt.


 1. Am folosit lapte de vaca proaspat, nepasteurizat!
  2. Este mai tare fata de mozzarella din reteta anterioara.
  3. Ca sa iese mai neteda pasii 8-9 pot fi inlocuiti cu pasii  6-11 de la homemade mozzarella I. 
  Completari: 
 1. Acid citric = sare de lamaie.
 2. Exista mai multe tipuri de cheag: sub forma de pudra, tablete sau lichid. In functie de produsul ales cititi instructiunile si adaptati la cantitatea de lapte.
   Marturisesc ca am incercat toate tipurile, dar cel mai bine ma impac cu cel lichid. Cheagul se gaseste in flacon de 50 ml si este importat din Danemarca. De regula il cumpar de la farmaciile naturiste, dar se gaseste si in piata.
!!! Aveti grija la importator pentru ca exista cheag cu acelasi flacon si eticheta, dar este produs in Olanda si nu este bun. Am stricat cativa litri de lapte folosindu-l pe acesta...


Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala
 

4 comentarii:

  1. Cand astfel de imagini numai la mozzarella, nu imi sta gandul.
    Ma bucur nespus ca ne oferi titluri explicite.
    Sa nau mai vorbesc de retete precise si feluri de mancare delicioase, multumesc frumos!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ce cantitate de branza ti-a iesit din 7,5 litri de lapte?
    Zerul ramas este viabil, poate fi folosit la gatit?
    Maturezi branza la rece infrigider?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Se pare ca nu meritati un raspuns, Dl. Uica. Aceleasi intrebari le am si eu.

      Ștergere
  3. Din pacate va poate raspunde doar autorul retetei.

    RăspundețiȘtergere