Reteta de la Gabriela Gitoi
Prajiturica aceasta am facut-o cu muuult timp in urma, cred ca prin martie, deoarece la noi se gaseste dovleac in toate anotimpurile, mi-am permis sa o fac pentr ca imi facuse cu ochiul de ceva vreme pe blogul Laurei Adamache. Si pentru ca acum e toamna, am zis ca e timpul sa va impartasesc si voua reteta, care este pe putin spus, senzationala de aceea am facut cantitate dubla
Ingrediente pentru o tava de 26cm/ 40cm
200 g faina
100 g ciocolata amara/lapte
1 plic praf de copt
140 g nuci/alune/migdale
400 g dovleac copt
6 oua
150 g unt
240 g zahar brun
1 lingurita de scortisoara
200 g ciocolata amara + 50 g unt (glazura)
Mod de preparare:
Intai pregatim dovleacul pe care il curatam de seminte si il coacem in cuptorul preincalzit la 180ºC pana cand se inmoaie. Il curatam de coaja si il taiem cubulete apoi il scurgem bine de apa intr-o sita.
Intr-un bol amestecam toate ingredientele uscate: chipsurile de ciocolata (sau ciocolata rupta bucatele mici) impreuna cu faina, praful de copt, nucile macinate si scortisara.
Separam albusurile de galbenusuri iar albusurile le batem spuma tare.
Mixam untul la temperatura camerei cu zaharul pana cand devine spumos apoi adaugam galbenusurile pe rand si omogenizam bine.
Adaugam si dovleacul bine scurs in crema de unt (poate fi si pasat/facut piure) iar apoi mixul de faina si omogenizam bine toate ingredientele.
La final adaugam albusurile batute spuma tare, incorporandu-le in aluat cu o paleta sau un tel in forma de para, amestecand cu grija de jos in sus.
Tapetam o tava (26cm/40cm) cu foaie de copt. Foaia de copt o dam printr-un jet de apa calduta si o stoarcem bine, in acest fel se va aseza foarte usor in tava.
Turnam aluatul in tava si coacem prajitura in cuptorul preincalzit la 180ºC pana cand trece testul scobitorii, cca. 25 min.
O lasam sa se raceasca in tava, apoi o taiem dreptunghiuri pe care le asezam pe un gratar si pe care le vom glazura cu ciocolata.
Glazura:
Se poate face si la microunde, topind ciocolata si untul si omogenizam bine, sau, intr-o craticioara pe aragaz vom topi untul apoi vom adauga ciocolata topita pe baie de abur.
Glazuram fiecare dreptunghi de prajitura cu ciocolata si o servim cu placere!
Este deosebit de aromata, umeda si perfecta pentru o zi de toamna sau chiar geroasa de iarna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu