Prajitura cu mere si scortisoara


Reteta de la Alina Vicu

Ingrediente:
Blat
5 oua medii (de tara am folosit eu)
4 mere mari (350 g fara coaja si samburi)
160 g zahar tos
175 ml lapte
5 lg cu varf cacao (11 %)
200 g faina
1 lgt praf de copt
50 ml ulei de palmier
un praf de sare
zeama de la 1/2 lamaie
1 lg zahar brun pudra
1 lgt scortisoara
Crema
400 g frisca lichida (Pilos)
2 lgt scortisoara
2-3 s lg zahar tos
Decor
2 lgt scortisoara
1 mar
2 lg zahar


Cum procedam:
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Separam albusurile de galbenusuri.
3. Mixam galbenusurile cu 60 g zahar pana cand se deschid la culoare, adaugam uleiul de palmier si mixam inca 2 minute. Incorporam apoi laptele, cacaoa, faina si praful de copt cernute mixand pana cand compozitia se omogenizeaza.
4. Separat mixam albusurile spuma cu praful de sare, adaugam apoi 100 g de zahar si mixam pana cand acesta se dizolva complet, iar spuma formata este densa.
5. Luam 1-2 linguri din albusurile batute si le incorporam in compozitia cu galbenusuri si cacao, cu ajutorul unei linguri. Turnam apoi restul de albusuri batute in compozitie si amestecam cu grija cu o spatula/lingura.
6. Curatam merele de coaja si samburi, le taiem cubulete si le amestecam cu zeama de lamaie, zaharul brun si scortisoara.
7. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt introducem in cuptor pentru 5 minute. Scoatem apoi tava, punem merele taiate si introducem din nou in cuptor pentru 45-55 min. Faceti testul scobitorii, daca iese curata => blat copt. Scoatem apoi la racit pe un gratar.
8. Pentru crema, amestecam frisca lichida cu scortisoara si cu zaharul si mixam pana cand capata volum si consistenta.
9. Pentru decor, feliem subtire marul, il punem intr-o cratita non-aderenta impreuna cu zaharul, punem capac si lasam la foc mic pana cand marul se inmoaie si devine lucios (5-8 min). Scoatem feliile de mar din cratita si le lasam la racit pe o hartie de copt.
10. Punem crema deasupra prajiturii racite, pudram cu scortisoara, apoi punem feliile de mar.

Nota!
Ouale folosite trebuie sa fie la temperatura camerei.

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala

 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu