Kodrit Kadir


Reteta de la Margareta Cismasiu

  Eu i-as spune "Prajitura  magica".Desi nu pare nimic deosebit sau sofisticat,aceasta prajitura e magica.Este o crema de zahar ars pe un blat de ciocolata insiropat din abundenta cu caramel.Magia se intampla in cuptor,la coacere.Compozitia de crema de zahar ars si cea de blat se pun in vas impreuna.Credeam ca se vor amesteca,ambele fiind lichide.Si totusi,nu s-a intamplat asa.In cuptor,cele doua compozitii s-au separat,rezultand acest minunat tort.Adevarata magie!
                       Aceasta reteta magica este de origine araba,desi nu are nimic arab in ea.Nici foi,nici blat,nici condimente.Cine a calatorit mai mult,ar putea sa ne spuna mai multe despre originile acestei retete.Oricum,eu o consider speciala,magica si deosebita.
                     Ingrediente:
                 Crema de zahar ars:800ml lapte,5oua,200gr zahar,1 lingurita extract de vanilie,4 ling zahar pentru caramel.
                  Blat:1 ou,100gr faina,100gr zahar,100ml lapte,100ml ulei,3 ling cacao,1 praf de copt.
                    Mod de preparare:
                 Mai intai se incinge cuptorul si se pregateste forma.Intr-un vas mai inalt se pun cele 4 ling de zahar si se caramelizeaza.Cand zaharul e topit se roteste forma pentru a se distribui pe toti peretii vasului in mod uniform.
                 Intr-un vas se mixeaza ouale cu zaharul pana acesta se topeste.Se adauga laptele si vanilia.Se amesteca totul bine si se toarna in vasul tapetat cu caramel.
                  Separat,se prepara blatul.Intr-un vas se bate oul cu zaharul pana devine o crema deschisa la culoare.Treptat,se adauga laptele si uleiul mixand in continuare.Faina se amesteca cu cacaoa si praful de copt apoi se incorporeaza in crema de ou,amestecand incet.
                  Compozitia de blat se rastoarna in mijlocul compozitiei de zahar ars.O sa vi se para ca s-a imprastiat in vas,dar nu e asa.Nu  se amesteca in ele.Forma se da la cuptor pentru 50-60min.In acest timp se va petrece magia.Cele doua compozitii se vor separa in doua straturi diferite.
                   Pentru a vedea daca e gata,se face testul scobitorii.Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca complet.Se da la frigider 2-3ore,apoi se rastoarna.Blatul de cacao,insiropat din abundenta de sosul caramel va fi la baza prajiturii,iar deasupra va trona crema de zahar ars.

                   Pofta buna!

Mai multe retete delicioase de la Margareta gasiti  pe blogul ei Retete cu Margareta Cismasiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu