Cozonac cu ciocolata alba si fructe confiate


Reteta de la Margareta Cismasiu

 Ingrediente:
                  Aluat:1kg faina,2oua,2 plicuri drojdie dr.Oetker,150gr zahar,150gr unt,2ling ulei,500ml lapte,1praf de sare,zahar vanilat,coaja de lamaie.
                  Umplutura:200gr ciocolata alba,100gr coaja de portocala confiata,coaja rasa de la o lamaie,200gr fructe confiate,200gr mixt de fructe deshidratate,100gr nuca macinata.

               
                   Mod de preparare:
                Laptele caldut se amesteca cu drojdia,o lingura din cantitatea de zahar,ouale,2 ling faina.Restul de faina,zahar,untul moale,aromele se pun intr-un vas mare peste care se rastoarna amestecul de lapte si drojdie.Se framanta bine pana rezulta un aluat omogen.In acest moment se adauga uleiul si se framanta pana se incorporeaza bine in aluat.Aluatul trebuie sa fie legat,omogen si nelipicios.
              Se acopera cu un servet curat si se lasa sa dospeasca in loc cald,ferit de curenti de aer.Se tine aprox.o ora,pana isi dubleaza volumul.
                Se incinge cuptorul.Aluatul se rastoarna pe masa infainata bine.Pentru a lucra mai usor,eu am impartit aluatul in doua parti egale.Din prima jumatate se intinde o foaie groasa de 0.5cm peste care se presara nucile macinate.Deasupra se presara fructele confiate amestecate cu cele deshidratate.Peste ele se presara coaja de porocala tocata marunt,apoi ciocolata alba taiata fasii subtiri.Deasupra se rada coaja de lamaie.
              Foaia de aluat se ruleaza pe latura  lunga.Sulul se taie in doua,la dimensiunea tavii de copt.Fiecare jumatate va fi un minunat cozonac.Se pune in tavi unse cu unt si se mai lasa 30 min.la dospit.Deasupra se unge cu ou batut si se da la cuptor.
                La fel se procedeaza si cu a doua jumatate de aluat.
                Si inca un pont de la Oana: Pentru a se pastra mai multe zile proaspat cozonacul,se face un sirop din 50ml lapte,3ling zahar,un zahar vanilat.Cand cozonacul este crescut si aproape rumen,se pensuleaza repede acest sirop si se mai da la cuptor cateva minute.
                Cand sunt gata,se scot din forme sa nu transpire si se lasa sa se raceasca pe un gratar.
                Dupa ce s-au racit,se pot poriona si servi.

                Delicios acest cozonac cu atatea bunatati! Marturisesc ca urmaresc cu interes blogul; Oanei si al Dianei unde mereu gasesc sfaturi,idei,retete explicite.Multumesc,fetelor!

Mai multe retete delicioase de la Margareta gasiti pe blogul eRetete cu Margareta Cismasiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu