Prajitura cu mousse de coacaze


Reteta de la Rita Ilies

Recunosc! Deserturile cu ciocolată sunt preferatele mele, dar nu pot să nu mă bucur și de cele cu fructe mai ales când și cei din jurul meu le adoră. De data aceasta simțeam și eu nevoia unui desert mai acrișor dar în același timp fin și cu o textură de norișor. :)
Coacăzele sunt o minune de la natură, drept urmare, prăjitura aceasta este o minune de la mine. :)

Ingrediente blat:
5 ouă
6 linguri cu făină
5 linguri cu zahăr
o lingură cu apă minerală
o lingură cu ulei
un praf de sare

Ingrediente sirop:
100 ml lichior de coacăze ( opțional )
50 g zahăr
100 ml apă
3 linguri cu zeamă de lămâie

Ingrediente pentru mousse-ul de coacăze:
500 ml frișcă lichidă
700 g coacăze roșii și negre, proaspete sau congelate
150 g zahăr
o păstaie de vanilie
30 g gelatina vegetală

Ingrediente pentru ganache:
250 g ciocolată neagră
5 linguri cu smântână pentru gătit ( sau smântână grasă )
o linguriță cu unt

Blatul este cel obișnuit. După ce separăm ouăle, batem albușurile spumă tare. Nu uităm să adăugăm praful de sare. Când bezeaua este tare adăugăm alternativ gălbenușurile, uleiul și apa minerală. Cernem, treptat, făina și o încorporăm cu o spatulă.
Până când cuptorul se-ncinge, tapetăm tava ( 35x25 cm ) cu hârtie de copt și răsturnăm compoziția pentru blat în tavă.
În funcție de cuptor, vom coace blatul timp de 15-20 de minute la 175 de grade. Facem testul cu scobitoarea.

Pentru a pregăti mousse-ul, vom începe prin a fierbe coacăzele împreună cu zahărul până când acesta se va topi + 10 minute.

Vom obține o compoziție asemănătoare dulceții, pe care o vom lăsa să se răcească bine ( este important să nu fie caldă, altfel vom compromite mousse-ul ).

Până când aceasta se răcește, pregătim frișca pe care o mixăm foarte bine ( când începe să se separe oprim mixerul și punem frișca de-o parte ).
Ne-ntoarcem la sosul de coacăze și adăugăm conținutul păstăii de vanilie, apoi, după ce ne-am asigurat că s-a răcit suficient, îl turnăm peste frișcă și mixăm la viteză mică spre medie până când se încorporează.

Însiropăm blatul cu siropul pregătit din ingredientele de mai sus ( se fierb toate, împreună, două minute ).
Întindem mousse-ul de coacăze peste blatul însiropat și dăm la la rece până când pregătim ganache-ul.
Punem ciocolata împreună cu smântâna pentru gătit pe foc mic. Amestecăm continuu. Adăugăm untul și continuăm să amestecăm până când ciocolata se va topi complet. Vom obține un ganache lucios și fin pe care îl vom turna cald peste mousse-ul de coacăze.
Dăm prăjitura la rece pentru cel puțin o oră. Cel mai ușor se taie cu un cuțit cu lama subțire pe care o trecem sub un jet de apă.

Mai multe retete de la Rita gasiti pe blogul eCulinary Rainbows

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu