Reteta de la Dana Szocs
Am facut acest tort pentru ca inca mai am muuulte mere si imi pare rau sa le las asa singure si neconsolate
Am folosit:
12 mere curatate de coaja si cotor
10 nuci (pentru a umple merele)
150 gr unt
3 plicuri zahar vanilat+zahar tos 2-3 linguri
1 lingurita scortisoara
Pentru blat:
8 oua
8 linguri zahar
8 linguri ulei
3 plicuri zahar vanilat
esenta de vanilie
9 linguri faina
2 plicuri praf de copt
Prima data m-am ocupat de mere,le-am curatat de coaja si cotor,le-am introdus in mijloc (de unde am scos cotorul) miez de nuca,apoi le-am asezat intr-o cratita (se poate si in forma de tort insa momentan a mea e putin defecta).Am presarat peste mere zaharul,scortisoara si am pus untul,apoi am dat cratita la cuptor,unde am lasat-o cam 20-25 minute pentru ca merele sa se inmoaie bine.Intre timp m-am ocupat de blat.Am separat galbenusurile de albus,galbenusul l-am frecat bine cu zaharul pana si-a dublat volumul,am adaugat apoi peste ele uleiul,faina,esenta si praful de copt.
Albusurile le-am batut spuma tare si apoi am pus peste ele galbenusurile amestecate cu celelalte ingrediente,am amestecat usor pentru a nu strica spuma de ou si apoi,am turnat acest aluat peste merele coapte si am introdus din nou oala in cuptor,unde a stat pana aluatul s-a copt complet (verificati cu scobitoarea).
Am lasat putin tortul in oala sa se raceasca,apoi am pus pe gura oalei o farfurie mare si am intors oala invers,in asa fel incat merele acum erau deasupra.Optional se poate orna cu frisca,sau orice altceva va place,in cazul meu …nu s-a mai putut pentru ca ai mei nu au mai avut rabdare,asa ca nici nu s-a racit bine ca s-a si mancat
Pofta mare!
Mai multe retete delicioase de la Dana gasiti pe blogul ei Papabundetot
da este tortul preferat al fam. mele, intr-adevar este super noi le spunem,,mere in jeleu,,!
RăspundețiȘtergere