Prajitura cu mousse de ciocolata alba, mousse de ciocolata amaruie si caramel de migdale


Reteta de la Raluca Balogh

Blat:3 oua,30g cacao 60 g faina,90 g zahar, un praf sare.Ouale se bat cu zaharul si zaharea pana isi tripleaza volumul(ouale trebuiesc sa fie la temp camerei), se baga la cuptor si se lasa pana trece testul scobotorii.
Blatul copt si racit se taie in 2 rezultand 2 blaturi mai inguste.
Crema1:200 g cioc alba,250 g smantana pt frisca,10 g gelatina
Smantana se pune pe foc mic pana atinge punctul de fierbere apoi se pune ciocolata rupta bucati si se amesteca pana la omogenizare.Se lasa sa se raceasca apoi se pune la congelator pt 20 min.Intre timp punem gelatina la hidratat in 3 lg apa.Scoatem crema de la congelator si o mixam pana prinde putina consistenta apoi topim gelatina pe baie de aburi sau mai rapid la microunde.Punem 2 lg de ganache in gelatina si amestecam erapid,apoi punem gelatina peste crema alba mixand foarte bine.In acest moment crema poate fi usor moale asa ca o dam pt putin la frigider 8-10 min apoi o punem peste primul blat(blatul se poate insiropa, eu nu l-am insiropat).Crema se niveleaza frumos si se da la frigider.
Crema 2:200 g cioc amaruie min 55%cacao 250 ml smantana pentru frisca, 5 g gelatina.Procedeul este acelasi ca si la crema de cioc alba cu diferenta ca in loc de 10 g gelatina hidratam numai 5g.
Scoatem prajitura de la rece si punem crema 2, la fel nivelam frumos apoi punem a 2-a fasiuta de blat si o presam ft usor.Dam din nou la rece.Intre Timp pregatim caramelul de migdale.
Acuma..mie nici macar caramelul nu-mi place sa fie prea dulce..asa ca am pus 100 g zahar;160-200g migdale decojite si tocate(nu macinate)marunt;100 g ml smantana pt frisca si 100 g unt.
Zaharul se caramelizeaza pana primeste o culoare ushor maronie,apoi se toarna frisca ..lasam pana se dizolva (2,3 minute) apoi punem si untul..mai lasam cam 1 min pe foc apoi adaugam migdalele tocate si omogenizam.
Caramelul de migdale usor caldut il intindem peste blatul 2 si astfel blatul va absorbi putin din caramel si va rezulta o prajiturika super buna.

7 comentarii:

  1. excelenta si nu este greu de facut:)


    RăspundețiȘtergere
  2. Buna , se poate , va rog, sa imi spuneti ce dimensiuni are tava pentru aceste cantitati ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna, nu stiu pentru ca nu este reteta mea, dar dupa cantitati banuiesc ca este o tava destul de mica.

      Ștergere
  3. Buna spuneti-mi va rog ce sunt acelee 2lg ganache???

    RăspundețiȘtergere
  4. Am aflat ce e ganache :) .Multumesc oricum ;) .

    RăspundețiȘtergere
  5. Normal se spune ganage(sau ganaj)>>

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar ce este smintina pt frisca,acea frisca lichida ce se ia din comert?

    RăspundețiȘtergere