Tort cu caise, branza si caramel


Reteta de la Paula Gafitescu

Caramel
100 gr zahar
80 gr unt
5 linguri smantana

Umplutura
1 kg branza de vaci
200 gr zahar
4 oua
4 linguri smantana
1 lingurita esenta vanilie
8 caise
100 gr fulgi de migdale
2 linguri amidon

Baza
200 gr migdale macinate
50 gr unt
50 ml smantana
2 oua
100 ml lapte
1 plic praf copt
1 lingurita esenta vanilie
1/2 lingurita sare
125 gr zahar
faina cat cuprinde

Primul lucru de care m-am apucat la dulcegaria asta a fost caramelul. Imi era dor de mirosul superb pe care il face in toata casa, care parca iti da chef de munca ;) si in plus voiam sa fiu sigura ca iese bine si sa nu ma trezesc in toiul prepararii ca nu am caramelul ce-mi trebuie :))

Asa ca luam o cratita, punem zaharul in ea si-l lasam pe foc mic pana se topeste complet. Urmeaza sa adaugam smantana si in acest moment amestecam bine bine pentru a putea incorpora smatana si sa nu se stranga caramelul foarte tare. Adaugam si untul taiam cubulete si lasam pe foc mic pana se omogenizeaza toata compozitia.

Pentru blat...macinam migdalele la robot, din nou o sa aveti parte de un miros imbietor...adaugam untul moale, smantana, ouale, laptele, esenta de vanilie, zaharul si sarea (deci cam toate ingredientele in afara de faina si praf de copt) si amestecam pana la omogenizare.

Cantarim aproximativ 200 gr faina si o amestecam cu praful de copt, adaugam in compozitie, iar daca mai este nevoie mai completam. Trebuie sa obtinem un aluat potrivit de tare, ca sa-l putem intinde in tava. Atentie nu-l faceti foarte tare, pentru ca dupa coacere nu o sa-l mai puteti taia :)) E bine sa-l lasati mai moale, dar sa poata fi intins cu sucitorul, sau chiar mana.
Pregatim o tava cu diametrul de 24 cm, o ungem si o tapetam, apoi o 'imbracam' cu blatul pentru tort.

Trecem la umplutura. Nici la umplutura nu avem foarte multe de facut.
Frecam branza cu zaharul, adaugam galbenusurile, smantana, vanilia, sarea si amidonul si amestecam bine pana obtinem un aluat omogen. Albusurile le batem spuma tare si le incorporam in umplutura.

Luam 1/3 din umplutura de branza si o amestecam cu 1/3 din caramel...cu delicatete, pana cand dulceata lui acopera fiecare molecula de branza :P
In restul de 2/3 de cantitate incorporam fulgii de migdale si caisele taiate sferturi.


Preincalzim cuptorul la 160 de grade.
Peste blat turnam compozitia cu caramel, apoi mai presaram putin caramel (asa ca in poza) insa aveti grija sa va ramana o cantitate suficienta pentru decorat.

Caramelul il scufundam in restul de branza (cea cu migdale si caise) si dam tava la cuptor pentru aproximativ o ora. Cand e gata, tortul va capata o culoare aurie la suprafata.

Bun...partea mai grea a trecut, sau poate acum incepe :P...pentru ca trebuie sa asteptam putin pana tortul se mai racoreste, si abia apoi putem turna caramelul peste el si-l decoram cu bucati de caise.

Enjoy!

Mai multe retete delicioase de la Paula gasiti pe blogul ei Enjoy dessert!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu