Eclere cu frisca si crema de vanilie

  
Reteta de la Paula Gafitescu

Eclere
50 gr unt gras
150 ml apa
65 gr faina
un varf cutit sare
2 oua mari

Crema de vanilie
1 cana lapte
3 galbenusuri
2 linguri amidon
2 linguri zahar brun
1/2 pastaie vanilie

Frisca
200 ml smantana dulce
2 lingurite zahar pudra vanilat

Glazura
50 ml smantana dulce
40 gr ciocolata amaruie

Timp de preparare: 30 min. Timp de coacere: 40 min.

Punem pe foc apa impreuna cu untul si lasam sa dea in clocot, moment in care luam vasul de pe foc si adaugam toata faina odata si amestecam bine pana obtinem un aluat omogen, care se desprinde de pe marginile(fundul) vasului. Adaugam si sarea, apoi il lasam sa ajunga la temperatura camerei. Ouale le batem usor cu o furculita.

Cand aluatul s-a racorit suficient adaugam cate putin din compozitia de oua si amestecam bine dupa fiecare adaugare. Procedam asa pana cand obtinem un aluat omogen si de consistenta unei creme (am incercat sa surprind in poza aspectul aluatului la final) Daca ouale sunt foarte mari s-ar putea sa nu trebuiasca adaugat chiar tot amestecul de oua.

Punem aluatul intr-un pos (preferabil cu varf rotund, dar eu n-am avut varf rotund suficient de mare, si am ales unul cu forme :P) si formam eclerele intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Este bine sa lasam spatiu intre eclere pentru ca vor creste la coacere. Mie mi-au iesit in jur de 20 eclere mici, dar puteti sa le faceti si mai mari.

Preincalzim cuptorul la 220 de grade. Punem tava cu eclere pe treapta a 2-a de jos in sus, si le lasam la 220 de grade timp de 10 minute. Micsoram focul la 190 de grade si mai coacem eclerele pentru jumatate de ora. Este important ca ele sa fie bine rumenite peste tot, altfel vor ramane portiuni de aluat necopt cu gust neplacut.

Cat timp se coc eclerele putem sa facem crema de vanilie. Cele 3 galbenusuri le frecam cu amidonul. Laptele il punem pe foc impreuna cu zaharul si cu semintele pastaii de vanilie. Cand laptele s-a infierbantat bine si este aproape sa dea in clocot il luam de pe foc si punem 2 linguri de lapte peste galbenusuri amestecand energic. Trepat turnam tot laptele amestecand continuu, apoi punem amestecul pe foc, la flacara medie spre mare. Fierbem 2-3 minute pana se ingroasa, dupa care luam crema de pe foc. Acoperim cu folie alimentara si dam la rece.

Smantana pentru frisca o batem timp de un minut cu mixerul la viteza medie, adaugam si zaharul apoi continuam mixarea pana cand devine pufoasa.

Pentru glazura, topim pe foc mic ciocolata impreuna cu smantana. Cand amestecul este fierbinte omogenizam si dam la rece.

Taiem eclerele in doua, punem cate o lingurita(doua, depinde cum va place) de crema de vanilie la baza, acoperim cu un strat generos de frisca, apoi punem din nou capacul eclerului deasupra si glazuram cu ciocolata. Procedam la fel cu toate eclerele, dupa care putem sa servim cu multa pofta! Se pastreaza la frigider intr-un recipient inchis pentru 2-3 zile fara probleme. Trebuie doar ca voi sa rezistati tentatiei de a le manca pe toate odata :D

Enjoy!

Mai multe retete delicioase de la Paula gasiti pe blogul ei Enjoy dessert!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu