Prajitura cu foi cu miere si crema de gris


Reteta de la Simona si Radu

Foile:
150 g zahar pudra
1 ou
3 linguri miere
1 lingurita bicarbonat de sodiu
50 g unt
400 g faina

In afara de faina, toate celelalte ingrediente se amesteca la un loc, cu precizarea ca bicarbonatul de sodiu se stinge in putina zeama de lamaie, si se pun sa fiarba la foc mic, amestecand incontinuu, pana ce compozitia capata o culoare usor inchisa. Se ia de pe foc, se lasa sa se stea 2 - 3 minute, dupa care se incorporeaza si faina, se amesteca bine, iar cand se raceste putin se framanta bine. Se imparte aluatul in 4 bucati egale care se intind bine. Se coace fiecare foaie la foc potrivit in cuptorul incins in prealabil, pe dosul tavii, pana se rumeneste foarte putin. Dureaza intre 5 si 10 minute pentru fiecare foaie. Se pot incerca si cu degetul. Daca nu se lipeste, sunt gata. Se lasa sa se raceasca, fara a le pune una peste alta.

Crema:
300 ml lapte
4 linguri gris
200 g zahar pudra
200 g unt

Cred ca aceasta este cea mai simpla si mai usoara crema pentru prajituri. Presupune trei etape:
1. Se pune laptele la fiert intr-o cratita incapatoare. Cand incepe sa clocoteasca, se adauga grisul si se fierbe, pana se ingroasa, amestecand incontinuu. Se lasa sa se raceasca bine.
2. Se freaca untul cu zaharul pana se spumeaza.
3. Se amesteca foarte bine cele doua compozitii de la etapele anterioare.
Gata crema :)


Asamblarea:

Se pune in tava in care am copt foile o hartie de copt si o foaie de prajitura care se unge cu gem de prune, de preferat cat mai gros si acrisor. Se pune a doua foaie si se intinde crema. Se pune a treia foaie, se unge din nou cu gem de prune, dupa care se pune si ultima foaie. Se apasa usor ca sa se fixeze bine toate cele patru foi si se da la rece pana a doua zi. Se taie cu un cutit bine ascutit, care se sterge dupa fiecare taietura. Se pudreaza cu zahar vanilat.
Mai multe retete delicioase de la Simona si Radu gasiti pe blogul lor Bucatareala 2.0

2 comentarii:

  1. Fara ou nu se poate.de post?

    RăspundețiȘtergere
  2. pt anonim
    12 linguri apa clocotita+12 linguri zahar, se amesteca pana se topeste zaharul; se adauga un praf de copt, 7 linguri ulei si faina cat cuprinde sa iasa un aluat potrivit de tare. Se fac 2 foi. In tava se pune hartie de copt (sau unsa cu ulei si tapetata cu faina), o foaie, un strat de mere rase, stoarse de zeana si deasupra alta foaie. Se coace la foc potrivit. Se pudreaza cu zh vanilat. imi pare rau, nu am poze, dar este ff gustoasa si...de post!!

    RăspundețiȘtergere