In cautarea cozonacului perfect, aromat si foarte pufos am avut diverse incercari. Insa acesta este de departe cel mai cel, pufos si bun de se topeste in gura. Eu i-am spus cozonac ca noi romanii asa numim (mai mult sau mai putin) orice aluat dulce si pufos cu sau fara umpluturi, insa pe net o sa-l gasiti sub denumirea de "brioche russe" (franceza) sau "treccia russa" (italiana). M-a fascinat de prima data modul frumos de impletire si mi-am zis ca o sa-l incerc neaparat.
Ingrediente:
- 650 g faina
- 25 g drojdie proaspata
- 100 g zahar
- 250 ml lapte
- 90 g unt moale
- 100 g zahar
- 250 ml lapte
- 90 g unt moale
- 2 oua
- extract de vanilie
Pentru umplutura:
- 50 g unt moale
- 50 g zahar
Suplimentar:
- 1 galbenus pentru uns
- zahar pudra (optional)
Preparare:
Eu am ales sa fac aluatul la masina de paine (fara de care nu-mi pot inchipui framantatul :)). Pentru varianta " de mana" procedati ca la un cozonac obisnuit.
Am dizolvat drojdia in laptele caldut si am lasat-o sa creasca cam 10 minute. Am pus ingredientele in cuva masinii si am dat la programul aluat. La mine dureaza o ora si jumatate cu tot cu crescut. Cand este gata am trecut la modelat. Imi pare rau ca nu am mai multe poze explicative insa era destul de intunecat in bucatarie la momentul respectiv si cam zbura faina in toate partile ...
Am intins aluatul intr-o foaie dreptunghiulara de aprox 1 cm grosime. Am intins pe toata suprafata untul moale si am presarat zaharul. Am rulat foaia strans obtinand un sul. Am taiat ambele capete. Ruloul ramas l-am taiat pe mijloc longitudinal, obtinand doua fasii pe care le-am impletit (cu umplutura in sus) asezand la capete cele doua rulouri taiate. Am uns o tava cu unt si faina (ramasesem fara hartie de copt, pe care v-o recomand sa o folositi) si am asezat cozonacul. L-am lasat la crescut la loc cald timp de inca 40 minute. Folositi o tava mare sau doua mai mici pentru ca va creste mult si in cuptor.
Dupa ce a crescut am uns cu galbenusul de ou. Am preincalzit cuptorul la 180 grade (foc mic) si am copt cozonacul timp de 40 minute. Supravegheati coacerea. Am lasat sa se raceasca putin in tava apoi l-am scos si pudrat cu zahar.
Mai multe retete delicioase de la Mihaela gasiti pe blogul ei Pasiunile Mihaelei
]
- extract de vanilie
Pentru umplutura:
- 50 g unt moale
- 50 g zahar
Suplimentar:
- 1 galbenus pentru uns
- zahar pudra (optional)
Preparare:
Eu am ales sa fac aluatul la masina de paine (fara de care nu-mi pot inchipui framantatul :)). Pentru varianta " de mana" procedati ca la un cozonac obisnuit.
Am dizolvat drojdia in laptele caldut si am lasat-o sa creasca cam 10 minute. Am pus ingredientele in cuva masinii si am dat la programul aluat. La mine dureaza o ora si jumatate cu tot cu crescut. Cand este gata am trecut la modelat. Imi pare rau ca nu am mai multe poze explicative insa era destul de intunecat in bucatarie la momentul respectiv si cam zbura faina in toate partile ...
Am intins aluatul intr-o foaie dreptunghiulara de aprox 1 cm grosime. Am intins pe toata suprafata untul moale si am presarat zaharul. Am rulat foaia strans obtinand un sul. Am taiat ambele capete. Ruloul ramas l-am taiat pe mijloc longitudinal, obtinand doua fasii pe care le-am impletit (cu umplutura in sus) asezand la capete cele doua rulouri taiate. Am uns o tava cu unt si faina (ramasesem fara hartie de copt, pe care v-o recomand sa o folositi) si am asezat cozonacul. L-am lasat la crescut la loc cald timp de inca 40 minute. Folositi o tava mare sau doua mai mici pentru ca va creste mult si in cuptor.
Dupa ce a crescut am uns cu galbenusul de ou. Am preincalzit cuptorul la 180 grade (foc mic) si am copt cozonacul timp de 40 minute. Supravegheati coacerea. Am lasat sa se raceasca putin in tava apoi l-am scos si pudrat cu zahar.
Mai multe retete delicioase de la Mihaela gasiti pe blogul ei Pasiunile Mihaelei
]
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu