Pentru aluat
400 g faina
1 cana smantana (cana ca pentru apa si nu plina varf)
1 pachet de margarina
faina pentru intins foile
Pentru crema
150 + 200 g zahar
1 cana cu lapte
200 g unt
Cum se fabrica
Faina se amesteca cu margarina pana cand aluatul are aspectul pesmetului, dupa care se adauga smantana si se framanta un aluat potrivit de tare. Acesta se imparte in 9 bucati. Din fiecare se intinde cate o foaie subtire (1 mm) care se coace pe hartie de copt, pe dosul tavii (eu am facut pe tava 28×20 cm). La intinsul foii se lucreaza cu aluatul pudrat cu faina, ca sa nu se prinda. Foile vor iesi ca cele de cremsit, adica cu tot felul de goluri prin ele.
Pentru crema se fierb 150 g zahar cu o cana de lapte pana se topeste zaharul, amestecand continuu. Se lasa sa se raceasca usor. Separat se ard 200 g zahar cu o lingurita de apa pana capata o culoare usor aurie (ca sa aiba crema gust de caramel). Se stinge treptat cu laptele, se adauga 200 g de unt si se mai lasa cateva clocote, dupa ce s-a topit untul. Crema fierbinte este fluida, si cu untul separat, deasupra. Se lasa la racit, amestecand din cand in cand. Cand e doar calduta, se amesteca energic si se umplu foile.
Pe o tava dreptunghiulara, sau pe un fund de lemn (plastic) se aseaza prima foaie, se sparg bulele mai mari si se imprastie crema cu lingura (se fac dare de crema de-a lungul si de-a latul). Se aseaza urmatoarea foaie si se continua procedura. Ultima foaie se faramiteaza si apoi se presara peste crema. Va rezulta o prajitura inalta si cu un aspect nu foarte estetic. Se aseaza peste prajitura o bucata de hartie de copt, un alt fund, si o greutate (eu am pus vreo 3 carti groase), se preseaza bine, si se lasa asa cel putin 2 ore.
Este delicioasa !!!!!
Pofta buna!
Mai multe retete delicioase de la Anca gasiti pe blogul Gradina din farfurie
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu