Prajitura inteligenta cu portocale


Reteta de la Dana Cristea                                                     
                                                                
Nu stiu ce descriere as putea sa-i mai adaug acestei prajituri, probabil toata lumea o cunoaste si stie cat de simpla si gustoasa este.
Totusi pentru cei care nu au facut prajitura o sa specific faptul ca in timp ce se coace, faina se va lasa pe fundul tavii si se va transforma intr-un blat subtire, peste care se va forma crema iar deasupra acesteia un al doilea blat mai pufos, de aici ii vine si numele de prajitura inteligenta, adica isi alege singura staturile :)

Ingrediente:

225 g faina
250 g zahar
1 pachet margarina rama
1 l lapte
vanilie
8 oua
coaja rasa de la o portocala
sucul de la o portocala
un praf de sare

Pentru inceput taiem margarina cubulete, o punem intr-un caston, dupa care o bagam 1 min si 15 secunde la cuptorul cu microunde pentru a se topii, dupa ce s-a topit o lasam sa se raceasca, insa trebuie sa ramana tot lichida, deci nu o bagati in frigider.
Frecam galbenusurile cu zaharul pana devin spuma, adaugam apoi margarina topita si racorita si omogenizam compozitia.
Dupa omogenizare adaugam faina alternand cu laptele pentru a nu se forma cocoloase.
Adaugam si vanilia ( doar semintele ), daca nu aveti pastai de vanilie puteti folosii zahar vanilat sau esenta de vanilie, coaja si sucul de portocala si omogenizam din nou.
Separat batem albusurile cu un praf de sare pana isi dubleaza volumul si devine o spuma densa.
Incorporam albusurile in compozitia de galbenusuri, amstecand cu o lingura de sus in jos.
Ungem o tava cu ulei si o tapetam cu faina, dupa care turnam compozitia in ea si dam la cuptorul preincalzit cca. 1 ora si 10 minute, primele 5 minute la foc mare, apoi la foc mic.

Este gata cand incepe sa se crape si sa se rumeneasca frumos.
Cel mai important lucru este sa nu miscati tava si sa nu deschideti usa cuptorului ( la mine aici a fost o mare problema pentru ca tava mea e un pic mai lunga decat gratarul cuptorului si de obicei trebuie sa intorc tava ca sa se coaca uniform, asadar a trebuit sa o las asa si intr-o parte a fost mai coapta, iar in alta trebuia sa o mai las un pic...insa va asigur ca e la fel de delicioasa, drept urmare eu si sotul am mancat din ea chiar imediat ce am scos-o din cuptor :D)
Prajitura se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca, dupa care se taie si se poate pudra cu zahar.



6 comentarii: