Reteta de la Alina Vicu
Ingrediente:
Aluat
- 1 kg faina de grau (000)
- 450 ml apa calda
- 100 ml ulei palmier
- 3 lg zahar
- 1 lgt zahar pt maia
- 1 lgt sare
- 30 g drojdie proaspata
Umplutura
- 150 g ulei palmier
- 4 lg cu varf zahar tos
- 3 lg cu varf scortisoara
- 4 lg cu varf amidon din porumb
Pentru uns
- ulei
Pentru uns (dupa ce scoatem din cuptor)
- putina apa amestecata cu zahar
- sirop de brad
Cum procedam:
1. Intr-un vas preparam o maia dizolvand drojdia in 300 ml apa calduta.
Adaugam peste aceasta 1 lgt zahar si 3 lg faina de grau si amestecam
bine. Acoperim vasul cu folie stretch si o lasam la dospit intr-un loc
caldut, lipsit de curenti 15-20 min.
2. Din faina ramasa dam deoparte 100 g, iar restul o vom pune intr-un
vas incapator. Facem o gaura in mijloc in care punem maiaua, zaharul,
sarea si uleiul. Amestecam cu o lingura apoi framantam cu mainile 5-10
minute si incorporam treptat suta de grame de faina data deoparte.
3. Punem aluatul intr-un vas uns cu ulei, il acoperim cu folie
alimentara sau cu un prosop si il lasam la dospity intr-un loc lacd,
lipsit de curenti pentru 1h - 1h si 30 min.
4. Pentru umplutura, intr-un vas amestecam bine toate ingredientele.
5. Preincalzim cuptorul la 190°C.
6. Aluatul dospit il impartim in doua, formam cate un cilindru si
impartim in 12 bucatele pe care le vom modela sub forma de bile.
7. Intindem fiecare bila cat sa formam un oval, mai alungit. Intindem
cate o lingurita de umplutura pe aluat si apoi taiem mijlocul ovalului
in fasii mici.
Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala
8. Rasucim oblic aluatul si vom obtine un cilindru.
8. Cilindrul il rasucim din nou, ascundem capetele si va rezulta o coronita sau un melc. :)
9. Punem coronitele intr-o tava tatpetata cu hartie de copt, le lasam 10
min la dospit, le ungem apoi cu putin ulei si le bagam in cuptorul
preincalzit 35-45 min, ultimele 5 minute crestem temperatura la 220°C pentru a se rumeni frumos.
10. Scoatem din cuptor si le ungem cu siropul format
din apa si zahar, acoperim cu un prosop, lasam sa se absoarba apoi ungem
cu sirop de brad. Operatiunea cu siropul de brad o mai repetam o data
inainte de servire.
S-aveti Pofta!
Nota!
Daca nu aveti ulei de palmier, puteti folosi margarina, sau puteti unge suprafata aluatului cu ulei obisnuit, pudrati cu zahar si scortisoara si abia apoi taiati ovalul fasii.
Super ideea! Multumesc Alina!
RăspundețiȘtergere