PRAJITURA CU STRUGURI


Reteta de la Maria Udrea
In general foloseam struguri doar la tortul diplomat, dar de data aceasta am zis sa incerc si o altfel de prajitura. A iesit tare buna, ne-a placut la toti, cu mentiunea ca Dan a inlaturat strugurii de pe portiile lui :)))) Eu am folosit struguri din compotul pe care l-am facut toamna aceasta.

INGREDIENTE

Pentru blat (forma rotunda 23 cm):
6 albusuri
7 linguri zahar
4 linguri apa
50 gr nuca de cocos
4 linguri faina
1/2 plic praf de copt 
1 varf cutit sare

Pentru crema:
500 gr mascarpone
200 ml frisca lichida(de la Lidl)
125 gr ciocolata alba(de la Lidl)
1 varf lingurita sare

In plus:
9 piscoturi Savoiardi
1 borcan de 1 L cu compot de struguri

Sirop din:
3 linguri zahar
250 ml apa
25 ml Amaretto

Optional:
1/2 plic tort gelee

MOD DE PREPARARE:
Mi-am adus aminte ca aveam in carnetelul de demult, niste retete in care opaream bezeaua cu diverse siropuri si am zis sa incerc cu sirop de zahar ars. Foarte bun a iesit blatul cu acest sirop de zahar ars, dar nu a crescut cat mi-as fi dorit, cu toate ca am adaugat si 1/2 plic praf de copt.
Pentru blat, mixam albusurile spuma cu putina sare, apoi adaugam cele trei linguri de zahar si mixam energic in continuare. Lasam vasul deoparte si punem la caramelizat 4 linguri de zahar.
In alt vas punem apa la fiert. Cand zaharul s-a diluat, punem apa fiarta peste el si mai lasam vasul la foc moale pana la diluarea completa a zaharului care se mai intareste la contactul cu apa, chiar daca e ea fiarta.Apoi turnam in fir subtire, siropul fierbinte peste albusurile batute spuma si mixam energic pana obtinem o pufosenie.
Scoatem mixerul si introducem o spatula de lemn cu care vom amesteca incet si de jos in sus compozitia peste care presaram nuca de cocos si treptat faina amestecata cu praful de copt.
Ungem forma de copt cu putin ulei si intindem compozitia in ea, apoi o dam la cuptor pentru 35 de minute la 180 de grade, sau pana trece testul cu scobitoarea.
Intre timp pregatim si crema. Rupem ciocolata in bucati si o punem intr-un vas impreuna cu frisca lichida si putina sare. Punem vasul la foc incet si mestecam in el pana la topirea ciocolatei, apoi dam vasul la rece. Cand se raceste complet, introducem mixerul in crema si mixam pana devine spumoasa, apoi incepem sa adaugam putin cate putin si mascarponele. Nu am mai adaugat esenta pentru ca mi-a placut gustul ciocolatei, dar se poate adauga, dupa preferinte.
Pentru sirop, punem cele trei linguri de zahar la caramelizat, apoi le diluam cu apa fierbinte si lasam vasul pe foc pana la topirea caramelului intarit. Cand se raceste siropul, adaugam amaretto. Rasturnam compotul de struguri intr-o sita, iar cu zeama insiropam blatul.
Peste blat intindem 1/2 din crema, asezam piscoturile trecute usor prin sirop si intindem peste ele restul de crema.
Deasupra punem boabele de struguri si culminam cu tort-gelee, preparat conform instructiunilor de pe plic.
Dam prajitura la rece cateva ore, apoi o portionam.
Spor si pofta buna!
Mai multe retete delicioase de la Maria gasiti pe blogul ei Merisor si retetele ei

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu