Topirea grasimii - jumari


Reteta de la Margareta Cismasiu

Topirea grasimii este o munca care necesita multa rabdare si atentie.Gustul,culoarea,durabilitatea unturii sunt in functie de modul cum se topeste grasimea.De acelasi mod de topire a unturii depinde sa obtinem niste jumari rumene,crocante,bine stoarse. Iata modul cel mai corect de topire a grasimii.
Slanina se curata de soric si se taie fasii mai mari,cat mai egale.Este important ca bucatile sa fie egale pentru a se evita arderea bucatilor mici.Bucatile de grasime se pun intr-un vas emailat sau intr-o oala de tuci.Se adauga apa sau lapte in proportie de 1l la 10 kg grasime si se da vasul pe foc.Focul trebuie sa fie mic,constant si uniform.Din cand in cand se amesteca in vas cu atentie sa nu se sfarame jumarile.
Cand bucatile de grasime au scazut in dimensiuni si au devenit maro-aurii,jumarile sunt gata.Se ia vasul de pe foc,iar jumarile se scot cu o strecuratoare,apasand putin pentru a se elimina grasimea.Dupa ce s-au scos jumarile,se lasa untura sa se linisteasca, apoi se toarna in vasul in care se pastreaza,printr-o strecuratoare.
Vasul se lasa descoperit pana se raceste si se intareste untura.Untura trebuie sa fie alba,curata,fara resturi de la jumari.
Osanza,daca nu se opreste pentru prajitura,se topeste separat prin acelasi procedeu.Inainte de a o pune la foc se spala bine in mai multe ape.Cand e gata,se ia de pe foc si se strecoara la fel ca restul unturii.Inainte de luarea de pe foc a acestei unturi se pune in vasul in care se depoziteaza o ceapa crestata.
  Mai multe retete delicioase de la Margareta gasiti pe blogul eRetete cu Margareta Cismasiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu