Reteta de la Madalina Marin
* 300 g făină
* 120 ml lapte călduţ
* 100 g zahăr
* 1 gălbenuş
* 15 g drojdie proaspătă
* 30 g unt sau margarină
* 1/2 p[staie de vanilie
* 1 praf de sare
* coajă rasă de lămâie
Pentru uns:
* 75 g unt sau margarină
* 3 linguri cu zahăr
* 1 linguriţă cu vârf cu scorţişoară praf
Mod de preparare
Eu am folosit maşina de pâine pentru frământarea şi dospirea aluatului.
Se cerne făina toată şi se pune în cuva maşinii de pâine. Se adaugă drojdia dizolvată în laptele călduţ, gălbenuşul, untul moale, zahărul,sarea, seminţele de vanilie şi coaja rasă de lămâie. Se selectează programul de frământare şi dospire, cam 1 oră şi jumătate.
Se scoate aluatul pe masa înfăinată, se întinde sub formă dreptunghiulară şi cam de 1 cm grosime. Se unge cu untul sau margarina frecată cu zahărul şi praful de scorţişoară din care se mai păstrează un pic pentru uns colacul la final. Aluatul se rulează, apoi se taie pe jumătate pe lungime, dar nu până la capăt….se mai lasă netăiat cam 5 cm. Se împletesc cele două bucăţi cu taietura in afară. Se formează un colac care se unge cu crema rămasă. Se pune în tava tapetată cu hârtie de copt şi se dă la cuptor la foc potrivit cam 30 de minute. Înainte cu 10 minute de a-l scoate din cuptor se mai presară cu căteva cristale de zahăr.
Poftă bună!
Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Madalinei, www.madicuisine.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu