Ingrediente pentru blatul simplu:
3 ouă
două linguri cu zahăr
două plicuri cu zahăr vanilinat
3 linguri cu făină
un praf de sare
Ingrediente pentru blatul cu cacao:
două ouă
două linguri cu zahăr
o lingură cu făină
o lingură cu cacao
un praf de sare
După cum vedeți, această rețetă de blat este cea clasică, pentru ca
fiecare să poată ajusta cantitățile fără probleme, în funcție de forma
de copt folosită.
Am separat ouăle și am mixat albușurile cu praful de sare. Treptat am
adăugat și zahărul, continuând să mixez până când am obținut o spumă
tare. Am adăugat gălbenușurile și am mixat la viteză mică. Făina cernută
am încorporat-o folosind mișcări ușoare de răsturnare.
Am pus compoziția în tava de copt. Este important să batem puțin tava
pentru a sparge bulele din aluat, astfel vom obține un blat crescut
uniform.
Am copt blatul aproximativ 15 minute la 160 de grade în cuptorul
preîncălzit. L-am lăsat să se răcească puțin în cuptor cu ușa
întredeschisă, apoi l-am scos pe grătar și l-am lăsat să se răcească
complet. L-am tăiat în două, obținând astfel două blaturi de vanilie.
Pentru blatul de cacao am procedat la fel, însă pe acesta l-am folosit întreg.
Ingrediente pentru cremă:
4 ouă
250 g zahăr
200 g lapte praf
300 g nucă de cocos
300 g unt de 82-85%
Ouăle întregi le-am amestecat continuu pe bain marie, împreună cu
zahărul și laptele praf, până când a început să se îngroașe.
Nuca de cocos am dat-o 2-3 minute în robot pentru a-și elibera
uleiul, acest lucru activându-i aroma și făcând-o mai compactă. Am
încorporat-o în maglavaisul fierbinte, lăsând-ul apoi să se răcească
bine.
După ce s-a răcit, am mixat compoziția împreună cu untul moale ( a nu se exagera cu mixatul, deoarece crema se poate tăia).
Ingrediente pentru sirop:
5 linguri cu zahăr
50 ml apă
zeama de la două portocale
Am topit zahărul împreună cu apa, apoi am adăugat zeama de citrice. L-am luat de pe foc și l-am lăsat să se răcească.
Asamblarea:
Am început prin a împărți crema în două, punând vreo 3 linguri
deoparte. Este important să întindem puțină cremă pe exteriorul tortului
pentru a avea priză când îl îmbrăcăm în pasta de zahăr.
Am însiropat primul blat de vanilie, apoi am alternat un rând de
cremă, blatul de cacao, celălalt rând de cremă și blatul final.
Acum urmează partea cea mai frumoasă: designul. :)
După ce am pus tortul la rece pentru a se fixa, m-am ocupat de pasta de zahăr. Am folosit aproximativ 500 g de pastă pe care am pregătit-o cu o zi înainte. Am întins-o uniform la o grosime de 5 mm și am așezat-o cu grijă peste tortul asamblat.
Am aranjat-o și am nivelat-o pentru a obține un aspect elegant. Am
tăiat surplusul de pe margini și l-am îndepărtat. Urmează decorarea
tortului, ultimele retușuri, și din nou la rece până următoarea zi.
Deși pare mult, timpul petrecut realizării acestui gen de tort nu-l depășește pe cel alocat unui tort festiv clasic.
Așa cum am scris și în rețeta pastei de zahăr, aceasta se poate pregăti din timp și poate fi păstrată la rece perioadă îndelungată.
Așadar, aceasta este propunerea mea pentru voi de Valentine's Day!
Mai multe retete de la Rita gasiti pe blogul ei Culinary Rainbows
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu