Reteta de la Enyedi Sandor
Cand e OK se adauga un ou, un varf de sare, o lingura de zahar,2 linguri de ulei si eventual putina aroma (coaja de lamaie, esenta de vanile, etc. sau nimic) si 400 gr. faina 000 toate tinute la temperatura camerei si se porneste aparatul La nevoie (si de regula este nevoie) se mai adauga faina pana iese un aluat la limita de lipicios. Se ia bolul din aparat, cu un pumn de faina se dezlipeste de pe peretii bolului si se formeaza o bila care se pune inapoi in bol, se acopera cu un prosop si se lasa la dospit pana-si dubleaza-tripleaza volumul (cca. 40-45 min.)
Pana aluatul dospeste se acopera dozele spalate cu folie de aluminiu si se "vopsesc" cu un strat subtire de ulei cu o pensula sau pur si simplu cu mana, se amesteca intr-o tava zahar tos cu scortisoara macinata
Dupa dospire aluatul se mai framanta odata manual si se formateaza 4-5 baghete cafe se intind cu sucitoarea cat de lung si ingust se poate. Cu un taietor de pizza se fac fasii de cca 2 cm latim care se ruleaza pe cutii. Atentie mare la impreunari...se pot dezlipi usor la coacere.
Dupa ce s-a folosit tot aluatul (mie mi-a ramas o bucatica si am impletit-o, na.. cu pensula se vopseste si aluatul cu ulei si se rostogoleste fiecare doza in zaharul cu scortisoara (daca raman pete neacoperite se pune cu mana zahar)
20 minute la 180 gr.C in cuptor preincalzit.
Mai am de lucru la aspect, dar gustul a fost formidabil!
Week-end fain!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu