Marshmallow fondant ( pastă de zahăr )


Reteta de la Rita Ilies
Sunt multe rețete postate pe internet, dar din păcate nu toate sursele sunt sigure. În urmă cu ceva timp am încercat o rețetă, însă rezultatul a fost dezastruos. Fondantul meu nu avea elasticitate și se sfărâma deși urmasem instrucțiunile ad litteram. Desigur, am fost dezamăgită și mi-am zis că nu mai vreau să încerc alte rețete.
Dar n-am zis bine. Văzând minunatele torturi ale Simonei și interacționând cu ea în această lume minunată a ”bucătărelii”, am prins curaj, și inspirându-mă din rețeta ei, am obținut o pastă de zahăr excepțională. A fost un succes total! :)

Să vă prezint ingredientele:
300 g marshmallows ( sunt acele bezele gumate pe care copiii le adoră )
500 g zahăr pudră + cca. 300 g de rezervă
zeama de o lămâie ( eu am folosit zeama de la o portocală )
o lingură cu amidon
ulei

În primul rând, este esențial ca zahărul să fie foarte fin. Eu am pregătit zahărul pudră acasă, nu doar pentru faptul că știu care este compoziția lui 100%, ci și pentru faptul că pot să-l râșnesc până când obțin granulația ideală.

Am cernut amidonul împreună cu cca. 500 g zahăr pudră într-un castron încăpător formând o adâncitură în mijloc.
Am topit bezelele într-un castron uns bine cu ulei ( se pot topi pe bain marie sau la microunde, iar uleiul folosit trebuie să fie unul cu un gust neutru ).

Am adăugat seama de portocală peste bezele omogenizându-le până când am obținut o pastă fină și voluminoasă pe care am răsturnat-o în adâncitura formată în castronul cu zahăr. Am început să încorporez.

Când compoziția a început să se lege am pudrat planșa de lucru cu zahăr cernut și am mutat pasta de zahăr pentru a o frământa mai ușor. Mâinile le-am avut mereu unse cu ulei.

Am adăugat treptat zahăr pudră cernut până când pasta a devenit compactă și nelipicioasă.

Dacă doriți să obțineți o pastă colorată, ideal ar fi să folosiți coloranți gel. Coloranții sub formă de pudră se adaugă când se topesc bezelele pentru a putea fi încorporați ușor și pentru a obține o culoare uniformă.
Pasta de zahăr se păstrează foarte bine unsă cu ulei și înfășurată în folie alimentară, izolată foarte bine pentru a nu avea contact cu aerul. Se păstrează la loc răcoros ( frigider sau chiar congelator ), iar înainte de-a fi lucrată se recomandă să fie adusă la temperatura camerei pentru a putea fi modelată mai ușor.

Așadar, nu-i mare filosofie să faci pastă de zahăr. E nevoie doar de o rețetă bună, puțin timp și răbdare. Partea în care o folosiți pentru a îmbrăca și decora torturi este cea mai frumoasă deci, vă recomand să încercați.
Vă țin la curent!

Mai multe retete de la Rita gasiti pe blogul ei Culinary Rainbows

Un comentariu:

  1. Ah...you made my day! Am o fetita alergica la proteinele din lapte si se apropie ziua ei. Ii pot face tortul acasa! Merci

    RăspundețiȘtergere