Paine din faina alba


Reteta de la Andreea Pintea

Ingrediente – pentru două pâinici
50 ml apă călduță
15 grame drojdie uscată
30 grame zahăr
475 ml lapte călduț
25 grame unt la temperatura camerei
2 lingurițe sare
900 grame făină
Preparare
Drojdia se combină cu apa și 15 grame de zahăr și se lasă deoparte pentru aproximativ 15 minute. Laptele se pune într-un bol încăpător, adăugând și restul de zahăr dar și untul și sarea. Se adaugă drojdia dospită și treptat se încorporează făina. Când aluatul prinde consistență se răstoarnă pe masa de lucru înfăinată și se frământă pentru aproximativ 5 minute, pentru a avea o consistență elastică și netedă. Aluatul se pune într-un vas cu pereții unși și se acoperă cu folie alimentară. Se lasă la dospit, la loc călduț, pentru 2-3 ore.
Se ung două forme de pâine. Aluatul crescut se răstoarnă pe masa de lucru, se aplatizează, pentru a scoate aerul, și se împarte în două. Se formează cele două pâinici care se așează în tăvile pregătite. Pâinicile se acoperă și se mai lasă la crescut încă vreo 45 de minute, timp în care cuptorul se încălzește la 190 de grade.
Cele două pâinici se coc pentru 45-50 de minute până când sunt rumenite. Pentru a le verifica dacă sunt coapte se pot răsturna din formă. În mod tradițional pâinea în momentul în care este coaptă trebuie să sune a gol dacă este ușor cioconită în partea de jos.
Se lasă pâinica să se răcorească, după care se poate acoperi cu un șervet din bumbac. Mirosul, gustul și textura acestor pâini merită efortul și răbdarea de a le prepara.

Mai multe retete delicioase de la Andreea gasiti pe blogul ei andreeapintea.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu