Reteta de la Enyedi Sandor
Iar am comis ceva ce a placut intregii familii si colegilor, s-o gatat in cateva ore.... :)Dupa reteta de aluat a bunicii pentru prajitura cu urda am facut
Prajitura cu mere si crema caramel
Se face un aluat din:
- 400 gr. faina
- 160 gr. untura
- 3-4 linguri de zahar
- un varf de sare
- 100 ml de smantana (eu acum am pus lapte acru)
- 1 ou
- 1 plic de praf de copt
- 1 plic zahar vanilinat
Se face un aluat "tarisor", la nevoie se mai pune faina sau smantana/lapte, se imparte in 2/3 - 1/3, se infoliaza si se lasa la frigider macar o ora (sau pana celelalte is gata!)
2 pungi de budinca de caramel (am evitat cacofonia) se prepara cu cca jumatate din cantitatea de lichid prevazuta in reteta ei si se face o crema groasa, se lasa pana se raceste complet (eu am folosit apa, dar am pus o lingura de zahar in plus)
1 kg de mere se curata si se razuieste, se pun peste mere 2-3-4 linguri de zahar, 1-2-3 lingurite de scortisoara macinata, zeama de la o lamaie (sa nu se oxideze, dar si sa ciupeasca putin din dulcegarie, dar eu am pus "hellas"..ca mi-a fost mai la indemana...), se amesteca, sa lasa 10-15 minute si se stoarce zdravan (ramane un nectarel, de uiti sa mai faci prajitura!!!)
Se tapeteaza cu hartie de copt o tipsie (tava) mare, batraneasca, se intinde cu merdeneaua bucata mai mare de aluat si se pune in tava.
Se intinde uniform crema de caramel, peste ea se intind merele razuite
Se intinde si pitutza mai mica de aluat, din ea se taie "panglici" si se pun cum vine "iezecutantului"....
Cuptor preincalzit la 180 gr.C, 35-40 minute (se verifica cu o scobitoare), dar datorita unturii nu se arde nici daca uitati in cuptor 45 minute..
Imediat dupa ce se scoate din cuptor se presara zahar pudra peste prajitura.
Chiar o iesit fain!
Mi-a lasat gura apa! imi place mult ideea acestei combinatii (caramel cu mere)
RăspundețiȘtergereImi place mult ideea acestei combinatii (caramel cu mere)!
RăspundețiȘtergere