Reteta de la Mihai Lambru
Galeta este varianta rustica a unei tarte obisnuite. Singura diferenta fata de o tarta este ca nu se coace intr-o forma speciala (ceea ce o face extrem de usor de pregatit oriunde), forma ei finala obtinandu-se doar cu ajutorul mainilor.
Daca fructele de padure pe care le-am ales nu sunt pe placul vostru, puteti incerca orice alte fructe sau combinatii (piersici & capsuni, rubarba & cirese, nectarine & prune).
Ingrediente pentru aluat:
180 g faina
o lingura zahar
sare
120 g unt, rece
4-6 linguri apa rece
Amestecati faina cu zaharul si sarea. Dati untul pe razatoarea mare si amestecati-l cu faina pana obtineti un aluat sfaramicios sub forma unor bobite mici. Adaugati apa treptat, cate doua lingurite odata, pana cand aluatul incepe sa se lege. Framantati aluatul un minut, puneti-l intre doua foi de hartie de copt si intindeti-l pana ia forma unui disc. Dati-l apoi la frigider pentru o ora sau 20-30 de minute la congelator.
Ingrediente pentru umplutura:
150 g mure
100 g coacaze
50 g zahar pudra
2-3 linguri faina
sucul de la o jumatate de lamaie
un ou mic
o lingura zahar
Porniti cuptorul si potriviti-l la 180 de grade. Amestecati fructele cu sucul de lamaie si zaharul pudra. Adaugati faina treptat, amestecand usor astfel incat fructele sa fie acoperite de faina.
Scoateti aluatul din frigider si puneti-l intr-o tava intinsa. Rasturnati cu grija fructele in mijlocul aluatului, avand grija sa lasati de jur imprejur o margine de cativa centimetri. Trageti marginile aluatului peste umplutura. Bateti oul cu o furculita si, cu ajutorul unei pensule, intindeti-l peste marginile aluatului. Presarati apoi zaharul.
Dati galeta la cuptor pentru 30-40 de minute, pana cand aluatul e auriu. Lasati-o apoi pana se raceste complet. Serviti ca atare sau alaturi de putina inghetata de vanilie.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu