Tort de bezea si ciocolata


Reteta de la Margareta Cismasiu
Este un tort minunat,usor,aerat,foarte gustos.Este compus din doua foi de bezea,iar,la baza,o foaie de pandispan.Am facut pandispanul pentru ca m-am gandit ca nu va avea destula stabilitate,dar merge linistit si la baza,foaie de bezea.Foile sunt umplute cu o crema de ciocolata foarte fina si aerata.Putin cam scump pentru ca intra multe oua,dar merita.

Ingrediente:
Foaie pandispan : 6 oua,6 ling faina,6 ling zahar,3 ling ulei,3 ling apa,un praf sare.
Foi de bezea:16 albusuri,800gr zahar,2 ling otet,2 prafuri sare.
Crema: 16 galbenusuri,10 ling.zahar,150ml lapte,1 baton vanilie,200 gr ciocolata menaj,1kg smantana pentru frisca.
Glazura;100 gr ciocolata menaj,50 ml lapte,2 ling ulei.

Mod de preparare:
Pentru pandispan,se separa galbenusurile de albusuri.Galbenusurile se freaca cu parful de sare,uleiul si apa adaugate treptat.Albusurile se bat spuma tare.Treptat,se adauga zaharul lingura cu lingura si se mixeaza pana se topeste complet.Peste compozitia de albusuri se toarna compozitia de galbenusuri si se amesteca incet,cu o spatula,cu miscari de jos in sus.La urma se incorporeaza faina cu aceleasi miscari de jos in sus.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptorul incins dinainte.Se tine pana trece proba scobitorii.Foaia se scoate din tava si se lasa sa se raceasca.

In acest timp se fac foile de bezea.Aceeasi tava in care s-a copt pandispanul se tapeteaza cu hartie de copt.Albusurile se bat spuma cu praful de sare.Se adauga otetul si se bat in continuare pana rezulta o bezea tare,care se tine de teluri.Se adauga treptat zaharul si se mixeaza in continuare pana acesta se topeste complet.
Se pot bate toate albusurile odata,si,la urma,compozitia se imparte in doua patri egale pentru a coace doua foi sau se bat pe rand,cate 8 albusuri.
Compozitia se toarna in tava si se da la cuptor.Se coace pana capata o culoare maronie deasupra.
Foile se scot din tava cu tot cu hartia de copt si se lasa sa se raceasca.
Pentru crema,galbenusurile impreuna cu zaharul,laptele si vanilia se fierb la bain marie pana se ingroasa.Se ia de pe foc si se adauga ciocolata taiata cuburi.Se amesteca pana se topeste complet si se omogenizeaza.Compozitia se lasa la racit.
Smantana pentru frisca se mixeaza pana aproape se intareste.Se adauga compozitia de oua si se mixeaza in continuare.
Pe o tava se aseaza foaia de pandispan.Se unge cu jumatate din crema.Deasupra se pune o foaie de bezea.Se pune restul de crema si se acopera cu a doua foaie de bezea.
Ciocolata taiata marunt se pune la topit impreuna cu laptele si uleiul.Cand s-a omogenizat,se ia de pe foc si se toarna peste ultima foaie.
Decorul ramane la aprecierea si imaginatia fiecaruia.Se poate opri cateva linguri de crema pentru a orna.Eu am presarat cativa fulgi decorativi din zahar.
Dupa ce glaura s-a racit,prajitura se poate taia.Folositi un cutit bine ascutit,cu lama uda.
Mai multe retete delicioase de la Margareta gasiti  pe blogul ei Retete cu Margareta Cismasiu

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu