Reteta de la Sabrina
Singura soluție pentru mine (leșinată de poftă de câteva zile) a fost să scot din bibliotecă cartea de patiserie a lui Michel Roux, cum ar veni, biblia mea, și să mă apuc să fac foitaj ușor (ruff puff pastry) care e aproape la fel de bun ca foitajul clasic (crește 70% față de cel clasic, care pentru mine e good enough) dar se face, cum spune și numele, mult mai ușor.
Ce e important de reținut e că toate ingredientele pe care le folosiți trebuie să fie foarte reci (eu pun paharul cu apă și cuburile de unt în congelator 15 minute înainte să le folosesc, făina la frigider cu o oră înainte măcar) și că trebuie să vă mișcați repede cănd preparați aluatul.
Prima dată când am făcut acest foitaj a fost poate puțin mai greu, acum a doua oară mi s-a părut mult mai rapid și mai ușor, așa că recomand oricui să facă aluatul ăsta minunat acasă pentru că gustul e incomparabl cu orice puteți cumpăra din comerț.
Ingrediente:
- 400g făină albă 000
- 400g unt foarte rece
- 180-200ml apă foarte rece
- o linguriță de sare
Amestecati cu degetele, trăgând făina de pe margine încetul cu încetul. Sfărâmați cuburile de unt și combinați cât de bine puteți cu făina, dar nu de tot, trebuie ca untul să rămână granulat mare.
După ce aluatul s-a răcit bine în congelator îl scoatem ca să-l împăturim. Stropiți bine cu făină blatul de lucru și sucitorul. Asigurați-vă că aluatul e bine înfăinat, ca să nu se lipească de blat. Întindeți aluatul într-un dreptunghi destul de mare (cam 50/25cm), apoi împăturiți-l în 3, tip scrisoare. După prima împăturire mai aplatizați-l o dată în sens opus și împăturiți iar. Acoperiți cu folie de plastic și dați din nou la frigider pentru jumătate de oră.
Mai jos sunt pozele mele de la a doua împăturire. Deci pliem o dată:
Și a doua oară:
După încă o jumătate de oră întindem iar aluatul (mereu în sens opus) și mai executăm două împăturiri. Folie, frigider jumătate de oră.
Așa arăta după 4 împăturiri:
Acum e momentul, eventual, să porniți cuptorul.
După ce s-a răcit iar, putem folosi aluatul. Pentru plăcintă l-am întins mai subțire, pentru saleuri puțin mai gros (să zicem jumătate de centimetru). Decupați însă după cum vă place, ori bețe lungi, ori cum forme, ungeți deasupra cu ou bătut cu lapte și presărați orice aveți chef (brânză, cașcaval, chimen, sare, mac, susan). Eu am folosit sare, mac și susan. Puneți saleurile în tava tapetată cu hârtie de copt.
Dați la cuptor pe mijloc, la 180 de grade, pentru 20 de minute. Rotiți tava la mijlocul intervalului pentru o coacere uniformă.
Eu am făcut și plăcintă cu carne, uitați ce frumoasă a fost:
Probabil pare foarte complicat dar vă promit că nu e, iar rezultatul este minunat. Bine crescut, crocant, cu gust bun de unt, se topesc in gură…
Enjoy!
Mai multe retete de la Sabrina gasiti pe blogul ei www.prin-casa.ro
Categoric am sa incerc! Demult caut asa ceva!!!
RăspundețiȘtergere