Prajitura cu foi de miere



 Reteta de la Gabriela Gitoi

Prajitura este foarte dulce, dar se topeste in gura, foile se inmoaie foarte repede, si daca nu o vreti ffff dulce va recomand sa folositi o crema mai putin dulce (reduceti din zahar) si nu puneti gem, sau puneti un gem acrisor!

Ingrediente foi: pentru o tava de 22cm/24cm
2 linguri miere de albina
1 ou
50 gr unt
200 gr zahar
250-300 gr faina
½ lingurita bicarbonat de sodiu
sare
zahar vanilat
coaja si zeama de lamaie
Crema de lamaie:
300 gr zahar (sau mai putin, cca 200 este suficient)
3 linguri cu varf amidon
500 ml lapte
200 gr unt
suc de la o lamaie mare
1 zahar vanilat sau seminte de la un baton de vanilie
In plus: gem de mure, visine, caise (gem acrisor)
Mod de preparare foi:

Batem ouale spuma cu zaharul, apoi se adauga untul moale si mierea de albine. Acest amestec se pune cateva minute pe baie de aburi pana cand zaharul si untul se topesc. Se ia de pe aburi si se adauga bicarbonatul stins cu zeama de lamaie, vanilia si coaja de lamaie. Apoi adaugam faina pana se obtine consistenta dorita. Aluatul nu trebuie sa fie prea tare pentru a putea intinde foile.

Impartim aluatul in 3 si intindem fiecare foaie pe blatul de lucru pudrat cu faina, apoi le coacem pe dosul tavii pe care am pus hartie de copt. Timpul de coacere este de apox. 20 de minute.

Cand sunt gata coapte, se desprind usor de pe tava si se lasa sa se raceasca.

Mod de preparare crema:
Intr-o oala de inox cu fundul dublu amestecam zaharul cu 300 ml lapte si punem pe foc amestecand din cand in cand ca sa se dizolve zaharul.
In alt vas, amestecam restul de lapte (200ml) cu amidonul (cu ajutorul unui tel). Atentie sa nu faca cocoloase!
Luam cratita de pe foc si turnam acest amestec peste laptele fierbinte (sa nu fiarba) din craticioara de inox, in suvoi subtire, amestecand energic cu ajutorul unui tel in forma de para si punem inapoi pe foc amestecand in continuu pentru a nu lasa crema sa se lipeasca si pana cand aceasta se ingroasa ca o budinca. O tragem de pe foc si lasam sa se racoreasca putin (sa aiba temperatura suportabila la deget! daca este prea fierbinte, se poate branzi). Cand s-a racorit adaugam treptat zeama de la o lamaie. O bagam in frigider pentru 2 ore acoperita cu o folie de plastic exact pe suprafata acesteia ca sa nu se intareasca.

Separat, mixam untul (care trebuie sa fie la temperatura camerei) pana se face cremos. Untul il puteti scoate cu 2 ore inainte ca sa se incalzeasca la temperatura camerei sau il puteti taia cubulete si il puteti inmuia in microunde, setand cuptorul de fiecare data cate 10 secunde pana cand se inmoiae .

Cand crema s-a racit, adaugam untul frecat spuma peste crema din craticioara si mixam foarte bine. Sau invers, crema peste unt, daca craticioara nu e suficient de inalta ca sa mixam.

Asamblare:

Punem prima foaie in tava si peste ea punem jumatate din crema, punem a doua foaie deasupra apoi punem gem (daca vrem sa punem gem, daca nu punem tot crema) apoi cea de-a treia foaie deasupra.

Acoperim prajitura cu un servet curat si o lasam sa se inmoaie cel putin 3 ore.

Se taie bucatele si se serveste pudrata cu zahar (sau fara).

Este delicioasa, foile se topesc in gura iar combinatia cu crema de lamaie este senzationala!

Pofta buna!


Mai multe retete delicioase de la Gabriela, gasiti pe blogul ei Gabriela Cuisine


6 comentarii:

  1. stimabila d na Gabriela , ati spus sa impartim aluatul in trei, in poza arata patru foi nu ar fi corect sa ne spuneti exact in cate foi sa impartim aluatul?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Draga anonim, eu am dat reteta pentru 3 foi, in poza sunt 4 foi pentru ca eu am dublat cantitatile si am facut in tava mare. Asa am vrut sa o fac la momentul respectiv, cu 4 foi, adica mai inalta. Uite dau copy paste de pe sit-ul meu sa vezi ce am scris la introducere "Voi puteti dubla cantitatile pentru o tava mare de aragaz, eu o sa dau cantitatile pentru o tava mai mica, cu toate ca am facut portie dubla si mi-au iesit 4 foi pentru o tava mare. " http://gabrielacuisine.ro/prajitura-cu-foi-de-miere/ si aici e linkul cu prajitura de pe site ;-)

      Ștergere
  2. E "Albinita", are patru foi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Voi puteti dubla cantitatile pentru o tava mare de aragaz, eu o sa dau cantitatile pentru o tava mai mica, cu toate ca am facut portie dubla si mi-au iesit 4 foi pentru o tava mare. , asta nu am mai scris pentru ca mi s-a parut multa din cantitate dubla, dar totusi trebuia sa scriu pentru ca vad ca am creat confuzii :-).

      Ștergere
  3. da, arata super si cred ca e si delicioasa:))

    RăspundețiȘtergere
  4. Vin si eu si spun ca Gabriela a preluat reteta de la mine,ei i-a iesit chiar mai frumos :)))))
    Asa cum a spus si ea,din aceste ingrediente(in functie de ingredientele folosite)pot sa iasa 3 foi pe o tava cu dimensiune medie sau 4 foi pe o tava mica.
    Pentru ca ne plac foarte mult,noi facem 3 portii de cate 3 foi,8 dintre ele le umplem si obtinem 2 prajituri iar una ori o folosesc pentru alt desert,ori o mancam pur si simplu.
    Aceste foi mai au avantajul ca se pastreaza foarte bine in timp(se depoziteaza intr-o punga) si se vor inmuia foarte bine in momentul in care le punem crema.
    Sper ca veti incerca reteta.

    RăspundețiȘtergere