Cozonac pufos, cu rahat turcesc/stafide


Reteta de la Alina Vicu

Ingrediente pentru 3 cozonaci
Maia
800 ml lapte caldut
50 g drojdie
1 lg zahar
3 lg cu varf faina
Aluat
maia
1400 g faina de grau
6 galbenusuri
120 g zahar
240 g smantana
250 ml ulei de palmier
coaja de la o portocala
Umplutura:
300 g rahat turcesc/ sau stafide pentru fiecare cozonac
Pentru uns inainte de a-i introduce in cuptor:
1 galbenus amestecat cu 3-4 lg de lapte
zahar tos pentru oresarat deasupra
Pentru uns:
50 ml apa amestecata cu 1 lg zahar


Cum procedam:
1. Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in lapele caldut, amestecam cu zaharul si cu cele 3 linguri de faina, acoperim cu un prosop si lasam la crescut intr-un loc caldut lipsit de curenti 30 min.
2. Preincalzim cuptorul la 180°C .
3. Batem galbenusurile cu zaharul cat sa se deschida putin la culoare si sa isi mareasca volumul, 2-3 minute.
4. Inglobam in galbenusurile batute smantana, 100 ml ulei de palmier si coaja de portocala amestecand bine. Incorporam apoi maiaua si amestecam.
5. Faina o cernem in compozitia de la apasul 3 putin cate putin pana o vom ingloba pe toata. Va rezulta un aluat lipicios. In momentul acesta inmuiem mainile in restul de ulei de palmier si ne apucam de framantat macar vreo 15 min umezind mainile mereu cu ulei.
6. Lasam aluatul la dospit 1.30 min - 2 ore acoperit, intr-un loc caldut, lipsit de curenti.
7. Impartim aluatul in 3 parti egale, apoi fiecare bucata in 3.
8. Inmuiem mainile in ulei, intidem fiecare bucata de aluat, punem rahatul/stafidele, rulam si dam deoparte pana facem toate cele 3 bucati.

9. Impletim cele 3 rulouri si-l punem intr-o tava tapetata cu hartie de copt. Procedam la fel cu toate bucatile de aluat.

10. Lasam cozonacii la dospit 45 min, ii ungem cu ou, presaram zahar tos deasupra si introducem in cuptor pentru 45-55 min. Verificam daca s-au copt introducand o scobitoare in mijlocul unui cozonac , daca este lipicioasa il mai lasam in cuptor.

11. Dupa ce ii scoatem din cuptor, ii scoatem din tava usor, ii transferam pe un gratar, ii ungem cu apa amestecata cu zahar si ii acoperim cu un prosop pana cand se racesc.
12. Dupa ce s-au racit complet ii bagam in folie alimentara. Daca nu-i papati imediat :) veti observa ca sunt pufosi chiar si dupa o saptamana .

Nota!
1. Toate ingredientele trebuie sa aiba temperatura camerei.
2. Daca puneti stafide, trebuie inmuiate 30 min in rom sau in apa calduta si apoi scurse.
3. Puteti pune ciocolata, cacao cu nuci sau ce compozitie va face placere.

Nu puneti nimic greu deasupra lor dupa ce s-au racit pentru ca risca sa se turteasca.


Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu