Turte de Craciun sau Scutecele lui Iisus


Reteta de la Janet Frunza

As vrea sa va spun despre o datina ce se pastreaza si in ziua de azi,in zona de unde ma trag.
Este vorba despre Turtele de Craciun sau cum le mai spune "Scutecele lui Iisus" sau in alte zone: "julfa".
Cand eram copil, mama facea cate 100-150 de turte.
Trebuia sa faca pentru ca eram si multi frati,6, si trebuia sa mai dea si de pomana.
Turtele astea nu se coceau intr-o singura zi, ci in mai multe zile.
Femeile se ajutau intre ele (rude), se adunau cate 3-4 si coceau pentru toate.
In seara premergatoare ajunului, turtele se inmoaie (o sa vedeti mai jos),se pun pe masa,in camera "buna", cum se spune la tara, iar alaturi se pune un vas cu apa si busuioc, o lumanare si un scul de ata (cand eram copil se punea un fuior,din canepa).
In ziua de ajun venea preotul cu nasterea si sfintea cele puse pe masa.
Dupa acest ritual, puteam manca din turtele pe care le asteptam cu atata nerabdare.
Tot in ziua de ajun, se pregateste orez cu prune uscate si alaturi de scutecele lui Isus, trebuia sa dai de pomana la rude si la finii de botez si cununie.
Asta este povestea Turtelor de Craciun!
Si eu pastrez traditia, chiar daca stau la oras pentru ca este un dulce ce place la toata familia.

Ingrediente:
pentru aluat:
-faina alba
-apa
-sare

pentru umplutura:

-coaja rasa de lamaie
-zahar
-nuca macinata
-stafide
Mod de lucru:

Din faina, apa si sare, facem un aluat vartos,pe care il lasam 15-20 de min. sa se odihneasca.
Apoi il punem pe masa de lucru,il facem rulou pe care il impartim in rondele micute (cat o nuca mica). Fiecare rondea, o sucim intr-o foaie cat mai subtire. Foile le coacem pe plita de la soba sau pe tabla la aragaz.
Cand sunt toate coapte,le inmuiem.
Intr-un bol punem apa, zahar si coaja rasa de lamaie. Amestecam bine sa se mai toapeasca zaharul. Luam cate 2 turte si cu o lingura, stropim bine cele doua turte,pe ambele parti.Le punem pe un platou si peste ele presaram zahar tos, stafide si miez de nuca.
Luam inca doua turte, iarasi le inmuiem,le asezam peste celelalte, punind iarasi zahar, stafide si miez de nuca.
Tot asa procedam pana cand terminam.
O sa iasa ca un tort.

Mai multe retete delicioase si foto pas cu pas de la Janet, gasiti pe blogul ei In bucatarie la Janet

8 comentarii:

  1. SUPER RETETA !STIU DIN AUZITE CA SE FACEA LA TARA DE CRACIU!O SA INCERC!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acestea se fac mai ales in Bucovina si se cheama "Pelincile Domnului. Eu stiu ca se face un aluat din faina apa si putina sare, aluatul este ca de clatite, se prajesc in tigaie apoi fiecare se unge cu miere de albine si se presara cu nuca macinata. Se pun in forma de tort, una pese alta si ultima se unge cu miere si se presara cu nuca. Se lasa pana a doua zi. Sunt foarte bune.

      Ștergere
    2. Nu numai in Bucovina, eu sunt de la Bacau si se fac la fel...o bunatate.
      Acum sunt in Italia si mama mea mi le trimite facute gata in fiecare an.

      Ștergere
  2. ca unplutura se folosea saminta de cinepa erau bune si aveau un gust tare bun din pacate acum nu se mai fac cu a cea saminta.

    RăspundețiȘtergere
  3. SE NUMESTE JULFA...INSA SE FACE DIN SEMINTELE DE CINEPA...CINEPA ACEIA CE CRESTEA IN FIACARE GRADINA INAINTE DE REVO;UTIE SI NU SE STIA CA E CANABIS SI NU VENEA NICI POLITIA SA TE RIDICE...SE RISNEAU SEMINTELE SAU SE ZDROBEAU IN PIUA IAR APOI SE PUNEAU LA FIERT SI SE TOT ALEGEA JULFA DEASUPRA IAR APOI ERA SCOASA SI INDULCITA DUPA GUST SE INTINDEA PE ACELE TURTE FACUTE SPECIAL FARA DROJDIE ...SE INMUIAU DE LA ACEA JULFA SE TAIA IN FELII SI SE SERVEAU...SE FACEAU MAI ALES IN POSTUL CRACIUNULUI...EU ASA I-MI ADUC AMINTE DE LA MAMA MEA...

    RăspundețiȘtergere
  4. Da,asta este julfa,cu seminte de canepa!Insa in jud.Galati se face cu miez de nuca.Daca citeai povestioara de la inceputul retetei.....intelegeai mai multe!

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu sunt din Baragan, din Ialomita si la noi se fac in ajun aceste turte. Se inmoaie in siropul despre care am citit mai sus si se aseasa cate doua pe farfurie. Peste ele se pune grau fiert cu nuca, zahar si lamaie. Peste grau se pun nuci, mere, biscuiti covrigi- orice e de post. Aceste portii se impart pentru cei care nu mai sunt.Bunica, facea in fiecare an cate 40 de farfurii, si tot cam atat primea. Eram copii si asa de mul ne placea! In seara de ajun ne strangeam toti in jurul unui castron imens plin cu turte si grau fiert si cautam turtele si miezul de nuca prin graul fiert.Aceea era cina inainte de a infuleca bunatatile pregatite de Craciun.

    RăspundețiȘtergere