Tarta cu merisoare




Reteta de la Gabriela Gitoi

Am cumparat de curand merisoare proaspete (cranberries) si am zis ca trebuie neaparat sa incerc sa fac ceva cu ele, o tarta, o prajitura…ceva! Asa ca, zis si facut! Tarta asta este o nebunie, moale si parfumata, deasupra face o crusta crocanta iar combinatia de dulce si acrisor este minunata, merisoarele proaspete sunt asemanatoare la gust cu visinele, dupa ce le coci, proaspete sunt destul de astringente si, ca si greutate sunt foarte usoare, de aceea se preteaza bine in aluaturi dense ( unde puteti amesteca cu lingura fara grija de a se storci) si chiar aluaturi pufoase (unde cu siguranta, nu vor cadea la fund).

Va invit sa cititi reteta, este foarte usor de facut si rezultatul va fi pe masura! Nu o sa regretati, eu am facut-o de 2 ori intr-o saptamana!

Ingrediente: pentru o forma rotunda cu diametrul de 26 cm (cu inel detasabil)

3 oua
400 gr zahar (2 cani gradate de 250 ml)
170 gr unt
1 lingurita esenta de vanilie
un praf de sare
coaja de la o lamaie
2 linguri lapte
2 cani faina (360 gr)
350 gr mesrisoare (2 cani)
Nota: la aceasta reteta nu se foloseste praf de copt!

Mod de preparare:
Preincalzim cuptorul la 160 ºC.
Punem hartie de copt pe fundul formei detasabile si ungem peretii acesteia cu unt.
Intr-un bol incapator vom bate cele 3 oua cu tot zaharul, timp de 3-4 minute, pana isi tripleaza volumul si se albesc.
Adaugam untul moale (topit la microunde eventual pentru cca 30-40 de secunde) si vanilia si mixam pana la incorporare.
Adaugam laptele, coaja de lamaie si sarea, iar la final adaugam faina, putin cate putin . Va rezulta un aluat destul de vartos.
Spalam merisoarele si le scurgem bine de apa, apoi punem o lingura de faina peste ele si amestecam, dupa care le adaugam in aluat , mestecand cu o paleta ca sa le incorporam.
Punem aluatul in forma cu inel detasabil si nivelam frumos cu paleta.
Se coace aproximativ 40 – 50 de minute la foc potrivit (eu l-am preincalzit la 350º F sau 160 ºC) pana cand trece testul scobitorii. Deasupra va forma o pojghita crocanta iar culoarea trebuie sa fie aurie!

O lasam sa se raceasca putin in forma, apoi putem sa scoatem tarta pe un platou.
Merge perfect langa o ceasca de ceai, sau dimineata, la cafea, pentru cafegii
Sa aveti pofta dragilor!

Mai multe retete delicioase de la Gabriela, gasiti pe blogul ei Gabriela Cuisine


2 comentarii: