Tort Pavlova cu nuci caramelizate


Reteta de la Alina Vicu

Ingrediente
Blat
144 g albus
300 g zahar brun pudra
1 lgt otet
1 lg rasa amidon
3 lg rase cacao
20 g ciocolata amaruie
un praf de sare
Miez de nuca caramelizat:
100 g zahar
50 ml apa
100 g miez de nuca
50 g miez de nuca jumatati


Crema:
400 g smantana pentru frisca
2 lgt zahar pudra
100 g miez caramelizat

Cum procedam: Blat

1. Preincalzim cuptorul la 140°C.
2. Albusurile se bat spuma cu praful de sare.
3. Se incorporeaza apoi zaharul pudra, cate o lingura odata, si mixam pana cand se topeste inainte de a mai adauga. Mixati pana cand compozitia se inatreste, iar cand scoateti mixerul se formeaza varfuri.
4. Incorporam otetul cu ajutorul mixerului in compozitie.
5. Amestecam amidonul cu cacoa si le incorporam in compozitie cu ajutorul unei spatule prin miscari cat mai putine. In final inglobam si ciocolata razuita.
6. Punem 1/2 din compozitie intr-o tava tapetata cu hartie de copt sub forma unui cerc cu diametrul de 20 cm (!!!poate ar trebui sa faceti cercul cu diametrul mai mic decat cel facut de mine, pentru ca la copt s-a mai latit). Restul compozitiei o punem intr-un poche si formam o bordura inalta.
7. Reducem temperatura la 120°C, introducem tava in cuptor timp de o ora. Oprim apoi focul si lasam tava in cuptor inca o ora cu usa intredeschisa.


Caramel:
Punem apa impreuna cu zaharul intr-o cratita pe foc mijlociu amestecand din cand in cand. Stim ca e gata caramelul cand lichidul s-a ingrosat si si-a schimbat culoarea de la transparent la auriu. La final punem miezul de nuca in caramel, mai intai jumatatile (50 g, acestea vor ramane intregi pentru decor) le amestecam bine cu caramelul ca sa se acopere apoi le scoatem pe o hartie de copt. Punem si restul de nuci, le dam prin caramel bine si le scoatem pe hartia de copt, dupa ce s-au racit zdrobim/taiem doar cele 100 g miez caramelizat.


Crema:
1. Batem 200 g smantana cu 1 lgt zahar pudra pana cand capata volum. Inglobam miezul de nuca caramelizat tocat in compozitie.
2. Batem restul de frisca cu restul de zahar pana cand creste in volum.


Asamblare:
Punem pe blatul de bezea mai intai frisca cu miez caremelizat. Deasupra punem frisca batuta si jumatatile caramelizate de miez de nuca.

Nota!
Miezul de nuca a fost copt in cuptor inaite de a-l carameliza.

S-aveti pofta!

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala
 

2 comentarii: