Tort cu zmeura, iaurt si ciocolata alba



Reteta de la Alina Vicu

Blat:
6 albusuri (5 mari si 1 mic)
225 g zahar tos
300 g faina
240 ml lapte (la temperatura camerei)
75 ml unt topit
1 lgt cu varf praf de copt
3/4 lgt bicarbonat de sodiu
1 lgt zeama de lamaie
1 lgt esenta de vanilie homemade
1 praf de sare

Crema
270 g iaurt
200 ml
40 ml apa
5 g gelatina granule
3 lg cu varf zahar tos
150 g zmeura

Sirop
50 ml sirop de tei amestecat cu
120 ml apa plata

Decor
400 ml frisca lichida indulcita
120 g ciocolata alba

Cum procedam:
Blat
1. Preincalzim cuptorul la 190°C.
2. Batem albusurile spuma cu praful de sare. Incorporam apoi jumatate din cantitatea de zahar in albusuri si mixam pana la dizolvarea acestuia.
3. Untul topit il amestecam cu restul de zahar si cu laptele.
4. Cernem peste untul batut faina si praful de copt. Punem si bicarbonatul de sodiu stins cu zeama de lamaie si mixam bine.
5. Inglobam usor in compozitie 2-3 lg de albusuri batute, urmand apoi sa punem toate albusurile in compozitie si sa le incorporam cu ajutorul unei spatule.
6. Punem compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (am vrut un blat cu o dimensiune de 17 cm, dar cum nu am tava cu dimensiunea aceasta am pus intr-o tava normala de aragaz, apoi am decupat) si introduceti in cuptor 5 minute la 200°C, reducem apoi temperatura la 190°C si mai lasam 30 min. Verificati blatul cu o scobitoare, daca iese curata inseamna ca e copt.

Crema
!!!Preparati crema in momentul in care asamblati tortul!!!!!
1. Punem gelatina la hidratat 10 min in cei 40 ml de apa.
2. Batem smantana pentru frisca amestecata cu cele 3 lg de zahar, pana cand capata volum.
3. Amestecam iaurtul cu frisca.
4. Incalzim apoi gelatina pe baie de aburi pana cand granulele se topesc complet.
5. Inglobam gelatina in frisca cu iaurt.

Decor/crema de ciocolata alba
1. Punem ciocolata la topit pe baie de aburi impreuna cu 3 lg de frisca lichida si amesteacm. Luam vasul deoparte si lasam la racorit 5 min.
2. Mixam 300 ml frisca lichida pana capata volum.
3. Inglobam mai intai 2 lg de frisca batuta in ciocolata topita, amestecam cu o spatula, inglobam apoi toata frisca in ciocolata topita. Punem o folie pe vas si introducem compozitia in frigider 3-4 ore.


Asamblare

1. Taiem tortul, punem o felie de blat pe un platou intr-un inel detasabil (uns cu putin ulei), o insiropam, punem apoi zmeura pe margine (daca aveti mai multa zmeura puteti "tapeta" tot blatul cu ea) si crema in centru. Punem apoi urmatorul blat si il insiropam. Bagam tortul la frigider minim 4 ore. La mine a stat mai mult (12 h).

Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu