Reteta de la Raluca Balogh
Blat: 5 oua, 120 g faina, 30 g cacao, 150g zahar, 1 praf sare.
Crema:270 g ciocolata 75% cacao (am folosit 3 3 tablete Kandia 90g)
350 ml smantana pentru frisca
2 lg cacao neagra( facultativ)
2 lg zahar pudra vanilat
100 g mascapone sau alta crema de branza foarte fina( facultativ)
Pt sirop:150 ml apa,1 plic capucino hazeltut(preferatul meu)
Glazura:100 g cioc cu lapte,3lg lapte,1 lgt unt
Decor:fulgi de migdale, afine de cultura negre, merisoare (sau afine/coacaze rosii),ciocolata razuita.
Blat- ouale la temp camerei se mixeaza impreuna cu praful de sare si zaharul pana isi tripleaza volumul(asta poate dura intre 25-30 de min cu un mixer normal). Faina se amesteca cu cacaua si se cern apoi se incorporeaza treptat,prin rasturnare, peste spuma de oua cu ajutorul unei spatule.Compozitia se toarna in tava tapetata cu hartie de copt, se niveleaza cat mai bine si se da la cuptorul preincalzit pana trece testul scobitorii.
Blatul copt si racit te taie in jumatate rezultand 2 blaturi mai mici.
Crema: smantana pt frisca impreuna cu ciocolata rupta bucatele mici, se pun pe foc pana atinge punctul de fierbere si se omogenizeaza.Se da deoparte si cand e rece se baga la congelator pt 15-20 de minute cat sa fie foarte rece(nu inghetata ci doar rece).Apoi mascarponele luat din frigider se mixeaza cu cele 2 lg de zahar pudra vanilat ai xu cele 2 lg de cacao(cacaua am folosit-o doar pt a fi mai inchisa la culoare crema finala ).Daca nu doriti, nu folositi crema de branza dar va asigur ca ii da un gust si o aroma super buna ciocolatei.Scoatem de la congelator mousse-ul si incepem sa o mixam pana devine ca o spuma si se deschide la culoare.Apoi punem peste crema de branza si mixam pana la omogenizare (nu mai mult pt ca se poate taia).
Sirop: 1 plic capucino dizolvam in 150 ml apa clocotita si lasam sa se raceasca.
Blatul 1 il insiropam cu siropul racit si punem toata crema de cioc,acoperim cu celalalt blat,il presam ptin apoi il insiropam si pe el apoi dam prajitura la frigider pt minim 2 ore.Intre timp pregatim glazura topind ciocolata in cele 3 lg de lapte si unt la microunde,la putere mica sau pe baie de aburi.Omogenizam.Scoatem prajitura de la rece o taiem bucati si ornam fiecare bucatica cu glazura si cu fructe si cu fulgi de migdale.
Pe mine m-a luat "inspiratia" prea tare si am mai pus la servire ciocolata topita in forma de mini cupcakes si data la congelator cateva minute, apoi am scos ciocolata din forma am "umolut-o" cu o lgta de crema de branza si i-am pus in "varf" o capsuna congelata.
Prajitura este foarte buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu