Paine de secara fara framantare


Reteta de la Cosmin Ordean Boc  
 Asa cum spuneam am ales aceasta reteta extrem de simpla si rapida pentru a va molipsi si pe dvs. cititorii nostri dragi si a va indemna sa incercati sa faceti painea in casa in loc sa o cumparati din oras la o calitate mult inferioara , cu tot felul de adausuri nedorite (chiar daca pe ambalaj veti citi altceva...) si cu un gust departe de cel obtinut cu un efort minim chiar de dvs...

Reteta practicata de noi a suferit cateva modificari fata de cea de la care am pornit pentru ca am folosit o cantitate dubla de ingrediente avand in vedere ca o painica nu ne ajunge nici pe o masea , iar maslinele din compozitie le-am inlocuit cu alune de padure din simplul motiv ca nu am avut masline "denocciolate" in casa si nici prea mult chef sa ma apuc sa scot samburii din masline...

Procedeul este simplu "comme bonjour" , asa ca pregatiti va rog :


700 g.faina alba bio
300 g.faina de secara bio
2 lingurite de zahar
2 lingurite de sare
2 plicuri drojdie uscata ( fiecare pt. 500 g.faina )
200 g. alune de padure neprajite, maruntite putin cu cutitul
4 lingurite seminte de in
900 ml. de apa calduta


Am pus faina, drojdia, sarea, zaharul, semintele de in si alunele in bolul Kmix-ului din dotare impreuna cu jumatate din cantitatea de apa si l-am pornit in sens invers , la viteza maxima permisa in acest sens .
Pe masura ce faina se incorporeaza adaugam, treptat , intreaga cantitate de apa pana la obtinerea unei paste omogene , dar care nu isi pastreaza forma de la sine.
Pentru cei care nu au o asemenea minune in dotare (care iti usureaza semnificativ viata in bucatarie...) ingredientele se pot amesteca si manual intr-un bol cu o spatula obtinand in final acelasi rezultat dar cu ceva mai mult efort...

Am impartit amestecul in doua parti egale , l-am pus in doua boluri de plasic acoperite cu cate un servetel de bucatarie umezit si le-am lasat in cuptorul pornit la 40°C timp de 2 ore la dospit !
Sau asa ar fi trebuit sa facem daca nu am fi lipsit de acasa 4 ore in loc de 2 asa ca noi le-am dospit dublu timpului indicat...

Iar acum partea cea mai grea , le-am trasferat in doua tavi si le-am copt la 220°C timp de 50 de min.in cuptorul in care am pus in prealabil un vas cu apa.

Rezultatul...cred ca este mai mult decat sugestiv...
Desi are "mot" asa cum are orice paine care se respecta nu face parte din categoria celor "cu pretentii"...dar incet , incet ajungem si acolo...
Mai multe retete de la Cosmin gasiti pe blogul lui, Simplu si bun    



2 comentarii:

  1. Draga bucatar maniac,

    Daca eu nu doresc sa cumpar drojdie din comert, crezi ca poti sa imi destainui o reteta traditionala de maia? In felul acesta, o paine facuta in casa (framantata manual, pe gustul meu...) ar fi naturala, atat cat ne permite mediul in care vietuim...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonimului :sigur, cu cea mai mare placere, urmareste-ne pe blog postarile unde vom "destainui" metoda de obtinere , hranire si mai apoi de utilizare a maia-lei pentru a coace mai multe tipuri de paine traditionala , fara drojdie.
      Seria de postari a inceput cu cea mai simpla varianta si va trece prin toate etapele ajungand si la cea mai complicata metoda de obtinere a painii...asa ca va urma...

      Daiana,

      Ștergere