Zacusca cu bureti de fag



Reteta de la Magda Adina      
Ingrediente :
  • 2 kg bureti de fag ( ciuperci pleurotus )
  • 2 kg vinete
  • 2 kg gogosari
  • 2 kg rosii lunguiete ( eu am folosit din acestea )
  • 1 kg ceapa
  • 600 ml ulei
  • 2 linguri sare grunjoasa
  • 1/2 lingurita piper macinat
  • 10 catei de usturoi
  • 2 foi de dafin
  • piper boabe
  • 1/2 lingurita busuioc uscat
Daca aveti ciuperci la congelator , le scoateti din timp afara si le lasati sa se dezghete , apoi le puneti la scurs intr-o strecuratoare.Daca nu aveti ciuperci de la congelator si folositi din cele proaspete , le spalati , daca este nevoie ( adica daca sunt foarte murdare de pamant  ) , apoi palariile le taiati feliute , iar coditele in sferturi.
Rosiile le spalati si le dati prin masina de rosii ptr a ramane doar sucul , eliminand samburii si pielita, iar daca nu aveti masina ptr rosii , le puteti baga in blender , apoi le strecurati printr-o sita.
Coaceti vinetele si gogosarii pe plita , iar daca nu aveti prea mult timp sa stati si sa le paziti in timp ce se coc , le puteti coace  in cuptor , insa sincera sa fiu , mie nu-mi plac nicicare coapte in cuptor , nu mai au acelasi gust ca atunci cand se coc pe plita , dar , alegerea e a voastra !! :) Pe masura ce acestea se coc , le asezati in doua castroane diferite , iar in cel cu gogosari , presarati pe acestia sare grunjoasa , apoi ii acoperiti cu o folie de aluminiu si-i lasati sa se raceasca.Facand asta , in momentul in care ii veti curata de pielita , totul o sa fie mult mai usor !!! ;)
Intre timp , curatati ceapa , apoi o taiati in jumatate si o puneti intr-un castron cu apa , circa 15 minute .Dupa ce a stat in apa , o lasati la scurs , apoi o dati prin masina de tocat carne sau o maruntiti intr-un blender .
Cand vinetele si gogosarii s-au racit ,se curata de pielita si se lasa la scurs intr-o strecuratoare .
Incingeti jumatate din cantitatea de ulei intr-o oala incapatoare si cu fundul lat :) , apoi caliti ceapa data prin masina de tocat .O caliti circa 15 minute . Dati si gogosarii prin masina de tocat carne , apoi dupa ce ati calit ceapa , adaugati in oala si gogosarii macinati. Mai lasati pe foc inca 15 minute .

Macinati si vinetele si le lasati intr-un castron.Buretii de fag ii scurgeti bine de apa  si ii puneti si pe ei intr-un castron.
Dupa ce gogosarii si ceapa s-au calit putin, adaugati uleiul ramas , apoi vinetele tocate , buretii de fag ( eu buretii nu am vrut sa-i dau prin masina de tocat, pur si simplu i-am lasat asa cum i-am avut la congelator, fasii ) , sucul de rosii si usturoiul zdrobit .Condimentati cu sare si piper , adaugati foile de dafin , busuiocul si piperul boabe si lasati totul sa fiarba la foc mic , pana cand uleiul se ridica deasupra . Aveti grija ca in tot acest timp sa amestecati in zacusca , altfel riscati sa se prinda si sa ramana cu un gust neplacut .
Cand uleiul este ridicat deasupra , o puneti cu grija in borcanele sterilizate . Daca la suprafata fiecarui borcan vi se pare ca nu este suficient ulei , puteti incalzi intr-un ibric 50 ml ulei , iar deasupra fiecarui borcan , puneti cate-o lingura de ulei fierbinte.
Inchideti borcanele , le aranjati intr-o cratita cu apa calduta  (apa trebuie sa ajunga pana la jumatatea fiecarui borcan ), apoi bagati cratita cu tot cu borcane in cuptorul preincalzit si le lasati circa 20-30 de minute. Dupa ce au trecut cele 30 de minute , stingeti focul si le lasati pana a doua zi in cuptor , iar maine zi le puteti depozita in camara .
POFTA BUNA SI CAMARA IMBELSUGATA !!
Mai multe retete delicioase de la Adina, gasiti pe blogul Cat`s Kitchen 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu