Tiramisu fara oua


Reteta de la Cosmin Ordean Boc  

 Dragilor , reteta aceasta extrem de rapida si atat de delicioasa incat de fiecare data cand se termina o portie la noi in casa se aud niste voci pitigaiate care ma roaga insistent sa mai fac una, are o poveste foarte draguta si n-as putea sa va las fara sa o impartasesc cu mare drag cu voi , prietenii mei...
Totul a inceput cu un tort , cum altfel decat asa, cu tortul demo pentru botezul lui Mihaita, baietelul prietenilor nostri dragi , pentru care Miruna m-a rugat sa incerc sa fac o crema cu mascarpone pe care sa o intercalez intre straturile tortului meu deja traditional de ciocolata...

Toate bune si frumoase dar incercand sa gasesc o varianta de crema cu mascarpone cu fructe am sfarsit gasind numai retete care contineau ori ou crud ori oua batute pe abur...proces destul de dificil si plin de capcane , am inteles de la cei care il practica de ceva vreme...

Ouale crude nu fac parte dintre favoritele mele atunci cand sunt multe grade afara si sunt si copii care participa la masa , chiar daca am o sursa sigura de oua de casa de o calitate deosebita , iar cu batutul pe abur nu mi-as dori sa ma indeletnicesc , o data pentru ca aceasta ocupatie este in totalitate in sarcina Kmix-ului meu foarte credincios , a doua ratiune fiind ca am usoare dubii referitoare la reusita sterilizarii oualelor pe abur...

Asa ca negasind nimic sa ma inspire , m-am gandit ca singura solutie ar fi sa folosesc zahar brun pe care sa il caramelizez si apoi sa il amestec cu mascarpone si sa obtin in acest mod crema pe care si-o dorea Miruna peste care sa adaug fruclele tocate...

Zis si facut...rezultatul nu a fost din pacate extraordinar , desi intuitia mea m-a dus in directia buna, dar minunea avea sa se intample la o saptamana dupa aceasta experienta reusita numai pe jumatate , cand din intamplare intrand pe blogul minunat al Mayei am dat peste ce credeti , aceasta reteta simpla de tiramisu cu caramel...fara oua , de care m-am bucurat ca un copil in fata magazinului de jucarii...

Desi am facut pana acum reteta de 3 ori, eu nu am reusit sa respect proportiile indicate de Maya aici cred ca din cauza ca mascarpone-le pe care eu l-am folosit nu avea probabil o consistenta asa de densa ca cel cumparat de Maya in Germania...ca atare reteta pe care v-o prezint are adaugate si cateva tuse personale...

Asa , sunteti pregatiti sa incepem?
Atunci va rog sa puneti la vedere:

200 g piscoturi de cea mai buna calitate
500 g mascarpone (ce puteti cumpara mai bun...)
140 g zahar brun
90 ml frisca proaspata (dulce)
3 linguri sirop de artar
6 linguri de apa
o cana de cafea fara cofeina (pe care o faceti atunci proaspata)
putina cacao

Incepem cu zaharul pe care il caramelizam impreuna cu cele 6 linguri de apa pana se topeste in totalitate , dupa care il luam de pe foc...(imi cer scuze dar poze pas cu pas nu am apucat sa fac...)

In paralel amestecam 2 linguri de sirop de artar cu frisca proaspata si le adaugam peste zaharul caramelizat si repunem amestecul pe foc pana atinge 120°C zice Maya, dar eu in lipsa de termometru care sa depaseasca 100 °C in dotare l-am lasat sa clocoteasca bine pret de cateva minute...dupa care l-am lasat la racit.
Punem piscoturile in vasul pe care il preferam pentru aceasta indeletnicire , intr-un singur strat , dupa care le insiropam bine cu jumatate din cafeaua fara cofeina amestecata cu o lingura de sirop de artar (si aici am modificat putin reteta originala tot din motive de soricei...)
Adaugam amestecul racit (va rog sa nu faceti ca mine si din lipsa de timp sa-l turnati fierbinte...!) peste mascarpone , mestecand bine pana se omogenizeaza si folosim jumatate din cantitate sa acoperim piscoturile.

Continuam cu al doilea strat de piscoturi si procedam identic , insiropam , adaugam crema ramasa , pe care o pudram la final cu un strat fin de cacao , punem o folie alimentara si...

...strangem cu mopul apa din fata frigiderului in timp ce asteptam sa se raceasca...nu prea mult ajunge si jumatate de ora daca aveti si voi niste soricei in dotare...
La asa reteta este de prisos sa va mai urez pofta buna...

Mai multe retete de la Cosmin gasiti pe blogul lui, Simplu si bun   



Un comentariu: