Bolo Rei ( Prajitura Magilor)


Reteta de la  Ramona Alina Pintea

Bolo Rei nu poate lipsi de pe masa portughezilor si brazilienilor din Ajunul Crãciunului si pânã pe 6 ianuarie- Ziua Magilor ( oferã cadouri pruncului Isus).
Simbolic reprezintã coroana regalã, si cele 3 cadouri pt. prunc : aur-crusta, fructele uscate si confiate-smirna si aromele-tãmâia.
De obicei se pune o monedã sau o surprizã în aluat...cel care o gãseste trebuie sã cumpere gazdei Bolo Rei sau sã organizeze Crãciunul pe anul ce vine :)

INGREDIENTE

Aluat:
400 gr fãinã + fãinã de frãmântat
80 gr zahãr
coaja rasã de la o lãmâie si o portocalã
un praf de sare si 2 ouã
25 gr drojdie proaspãtã
100 ml lapte cãldut
100 ml vin de Porto sau vermut rosu, bere...
200 gr fructe seci ( migdale, stafide, nuci..)
200 fructe cristalizate

Decor:

1 ou pentru uns
migdale feliate, migdale tocate, seminte de pin
fructe cristalizate ( kiwi, pere, portocale, lãmâi, cirese)
zahãr pudrã
gelatinã de fructe pentru luciu ( am folosit gelatinã de rodii)

PREPARARE:

1) Amestecã bine toate ingredientele, cu exceptia fructelor seci si cristalizate.
Frãmântã bine pânã se dezlipeste aluatul de pe vas, si lasã la odihnit 20 minute.

2)Apoi, adaugã fructele si mai frãmântã putin, acoperã si lasã la crescut la loc cald.
Nu uita de surprizã! eu am pus o cireasã.

3) Formeazã o coronitã si dispune-o într-o formã sau tavã unsã.
Fã o gaurã în mijloc si mai lasã la crescut, pânã î-si dubleazã volumul.

4) Unge prãjitura cu oul bãtut, aranjeazã restul fructelor si pudreazã cu zahãr.
Dã la copt la 200ºC, pentru circa de 20 minute.
Scoate si unge cu gelatina.
Feliz Natal!



Mai multe retete delicioase de la Ramona Alina, gasiti pe blogul Piri Piri e Canela





Un comentariu:

  1. Ingredientele,textura si banuiesc ca si gustul seamana cu cozonacul nemtesc stollen,diferenta ar fi la dospitul aluatului si decor.Stollen stiu ca se lasa la dospit in frigider si se coace intr-o forma diferita,Cred ca am sa il incerc si pe acesta ca arata intr-un mare fel,felicitari de altfel pt neobosita munca depusa la acest blog!

    RăspundețiȘtergere