Tort cu zmeura, nuca de cocos si ciocolata (de post)


Reteta de la Alina Vicu   

Blat1:

400 g faina de grau
335 g dulceata zmeura
600 ml apa
70 g cacao
70ml ulei
150 g zahar
1/2 plic praf de copt (5g)
1 lgt rasa bicarbonat de sodiu
1 lgt otet

Blat2

200 g faina
300 ml apa
45g nuca cocos
25 g cacao
80 g zahar
30ml ulei
1/4lgt bicarbonat sodiu
1lgt otet

Sos zmeura:

700 g zmeura congelata
150 g zahar

Crema cocos:

200 g fulgi nuca de cocos
300 ml apa fierbinte
250 g ciocolata amaruie (55%cacao)


Decor

280g ciocolata amaruie (55%cacao)

Pentru insiropat:

50 ml sirop concentrat de zmeura amestecat cu 150 ml apa plata.

Cum procedezi:

Blat 1:

1. Preincalzesti cuptorul la 180°C.
2. Intr-un vas amesteci ingredientele uscate (faina, cacao, praf de copt si zahar). Separat amesteci ingredientele umede (apa, dulceata, ulei, bicarbonatul de sodiu stins cu otet) si mai apoi le inglobezi in cele uscate cu ajutorul unui tel.
3. Torni compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (24cm diametru) si introduci in cuptor 50 minute, sau pana cand trece testul scobitorii.
4. Scoti blatul de la cuptor, il lasi sa se raceasca complet si apoi il tai in doua felii.

Blat 2.
1. Amesteci bine ingredientele uscate (faina, cacao, zahar, nuca de cocos), apoi le inglobezi pe cele umede (apa, ulei si bicarbonatul de sodiu stins cu otet) cu un tel.

2. Torni compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (24cm diametru) si introduci in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius pentru 20 minute, sau pana cand trece testul scobitorii..
3. Scoti cuptor si lasi sa se raceasca complet ianainte de asamblare.

Sos de zmeura:
Pui zmeura impreuna cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu la foc mic. Amesteci din cand in cand si lasi pe foc pana cand siropul rezultat s-a ingrosat (la mine a durat 15 minute). Lasi sosul sa se raceasca complet inainte de a-l folosi la asamblat.

Crema de cocos:
Pui apa la fiert, cand da in clocot opresti focul si adaugi fulgii de nuca de cocos, apoi lasi la racit.

Topesti ciocolata la bain-marie, o torni in fulgii de cocos inmuiati si amesteci bine.

Decor:
1. Topesti ciocolata pe baie de aburi.
2. Trasezi un cerc pe o hartie de copt, torni ciocolata (~175g) in centrul cercului si o intinzi cu o lingura inspre exterior. Bagi hartia de copt in frigider pana in momentul finisarii tortului.
3. Din restul de ciocolata topita iei cate o lingurita, o pui pe alta hartie de copt, si o intinzi de jos in sus apoi introduci hartia in frigider.
4. Pentru fluturasi, puiciocolata intr-un pos de hartie de copt si spritezi dupa modelul desenat in prealabil pe o hartie de copt.

Asamblare:
1. Pune o felie din primul blat pe un platou, o insiropezi, pui jumatate din crema de cocos, blatul 2, il insiropezi si pe acesta, pui sosul de zmeura si a doua felie din primul blat pe care o vei insiropa. Deasupra acesteia pui crema de cocos ramasa, si introduci tortul in frigider pentru minumum 2-3 ore.
2. Scoti tortul din frigider, scoti si formele de ciocolata si le desprinzi cu grija de hartia de copt apoi le lipesti pe tort.

Nota: este un tort destul de dulce si de consistent.
Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu