Tort cu mousse de capsune


Reteta de la Alina Vicu   
Blat

4 oua medii
130 g zahar
90 g faina
25 g cacao (22%grasime)
1 lg ulei
1 praf sare
Spuma de capsune
170g capsune
40 g zahar
180 g smantana lichida cu 30%grasime (Pilos)
80 g iaurt natural
5 g gelatina granule (Dr.Oetker am folosit eu)
Spuma de frisca
320 g smantana lichida cu 30%grasime
40 g zahar
5 g gelatina granule
In plus :
12 capsune mari
100 g smantana lichida
20 g zahar
100 g crema de mascarpone
Pentru insiropat:
50ml sirop concentrat de capsune diluat cu 50 ml apa plata
Cum procedezi:
Blat:
1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade Celsius.


2. Separa albusurile de galbenusuri.
3. Mixeaza galbenusurile cu 50 g zahar pana cand formeaza spuma si se deschid la culoare. Adauga uleiul si mixeaza un minut.
4. Separat mixeaza albusurile spuma cu praful de sare. Adauga zaharul (80 g) si mixeaza pana cand spuma formata este densa si lucioasa, iar zaharul este complet dizolvat.
5. Amesteca galbenusurile cu albusurile spuma prin 2-3 miscari circulare.
6. Amesteca faina cu cacaoa, si cerne amestecul in compozitia de la pasul 5. Inglobeaza ingredientele uscate usor cu o spatula, prin miscari circulare, de sus in jos.
7. Toarna compozitia intr-o tava dreptunghiulara cu fund detasabil (a mea are dimensiunile 31 x 12cm) tapetata cu hartie de copt si introdu in cuptor (treapta cu incalzire superioara si inferioara) pentru 30 minute, sau pana trece testul scobitorii.
8. Scoate din cuptor si lasa sa se raceasca complet apoi taie blatul in doua pe orizontala.

ATENTIE!!! Vei prepara cremele in momentul in care ai totul pregatit pentru asamblare.
Spuma de capsune:
1. Pune capsunele impreuna cu 40g de zahar intr-o cratita cu fund dublu, la foc potrivit. Amesteca din cand in cand si tine pe foc pana cand siropul format se ingroasa (vreo 10 minute, depinde de aragaz;). Cand s-a ingrosat, pune cratita intr-o alta cratita cu apa rece sa grabesti procesul de racire.
2. Hidrateazi gelatina in 50 ml smantana lichida si o dizolvi pe baie de aburi.
3. Mixeaza smantana lichida rece pana cand creste in volum si devine aerata. Adauga gemul de capsune obtinut la pasul 1, iaurtul si gelatinain compozitie si mixeaza pana la incorporarea acestora.

Spuma de frisca:
1. Hidrateazi gelatina in 50 ml smantana lichida si o dizolvi pe baie de aburi.
2. Mixezi smantana lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata. Adaugi gelatina dizolvata si mixezi pana la inglobarea acesteia.

Asamblare:

1. Tapeteaza tava in care ai copt cu folie alimentara, pui prima felie de blat, o insiropezi, pui capsunele taiate in jumatati pe margine de jur imprejur, intinzi spuma de frisca, iar deasupra acesteia pui crema de capsune si cea de-a doua felie de blat pe care o vei insiropa. Introduci in frigider pentru 4 ore cel putin.
2. Scoti tortul din frigider si il transferi pe un platou.
3. Mixezi smantana lichida (100 g) cu 20g zahar pana cand creste in volum, o intinzi deasupra tortului, iar din crema de mascarpone formezi trandafiri cu ajutorului unui pos cu dui stea.
Mai multe retete de la Alina gasiti pe blogul ei Bucatareala la plesneala

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu