Biscuiti cu scortisoara


 Reteta de la Maria Udrea

INGREDIENTE:
200 gr unt(65%)
1 lingura cu varf, untura de porc solida
3 galbenusuri
150 gr zahar
3 plicuri zahar cu scortisoara
1 varf cutit sare
800 gr faina
1 lingura otet de mere
1 lingurita bicarbonat de sodiu
MOD DE PREPARARE:
Eu nu prea fac fursecuri sau turta dulce cu braduti sau mosuleti, din lipsa de rabdare, dar
intr­-o zi am sa­mi iau inima in dinti si am sa imprumut de undeva rabdare, sa vedeti
atunci! :))))
Insa am facut niste biscuiti simpli si tare gustosi, cu aroma intensa de scortisoara si tare
sfaramiciosi, pe care i­am copt la aparatul de gofre.
Incepem prin a rasni zaharul, sa-­l facem pudra, pentru ca reducem astfel timpul de lucru.
Untul, tinut la temperatura camerei, il vom amesteca cu untura, apoi adaugam zaharul
rasnit si cel cu scortisoara, galbenusurile, sarea si frecam totul cu o lingura de lemn pana
obtinem o crema pufoasa.
Se pot amesteca foarte usor si cu mixerul, dar eu prefer lingura de lemn.
Nu stiu de ce, dar cand eram copil, bunica si mama ne invatau sa nu introducem metal
atunci cand frecam untul cu zaharul si m­am obisnuit sa folosesc lingura de lemn.
Dar nu respect mereu aceasta invatatura, depinde cat timp aloc preparatului respectiv.
Punem bicarbonatul intr­un pahar si turnam otetul amestecand energic si cu atentie ca se
formeaza spuma la contactul celor doua ingrediente.
Turnam bicarbonatul stins peste compozitia cu unt, omogenizam bine si incepem sa
adaugam faina treptat, amestecand la inceput cu lingura de lemn apoi cand compozitia se
ingroasa, ne folosim de maini.
Ne oprim din a adauga faina, atunci cand aluatul nu mai este lipicios.
Va iesi un aluat destul de tare si foarte sfaramicios, datorita atat bicarbonatului cat si
unturii.
Punem aluatul intr­o folie si il dam la frigider pentru cateva ore.
Cand scoatem aluatul din frigider il mai framantam putin pentru a se inmuia si formam
mingiute pe care le intindem in forma rotunda cat dimensiunea aparatului de gofre.
Introducem aparatul in priza si il setam la nivelul cel mai ridicat.
In momentul cand ledul verde ne anunta ca s­a incins, asezam aluatul intins, in interior si
inchidem capacul.
Primii biscuiti se vor coace cam in 2 minute, apoi timpul se va reduce pentru ca aparatul
va fi destul de incins.
Nu asteptam sa ne avertizeze ledul de fiecare data, ca riscam sa­i ardem, asa ca vom
verifica tot timpul ridicand capacul.
Eu am copt din aluatul rezultat de 8 ori.
Deci au rezultat 40 de biscuiti in forma de inimioara.
Cateva sfaturi:
1. Se pot prepara si la cuptor.
2. Vom itinde mingile de aluat, pe rand, in timp ce se coc biscuitii din aparat, pentru a nu
se inmuia aluatul prea rau daca sta mult intins.
3. Fiind un aluat sfaramicios si biscuitii vor iesi cu aceeasi proprietate si copti, asa ca vom
avea grija cand ii scoatem din aparat sa nu-­i rupem, de aceea nu­i vom rasturna, ci ii vom
desprinde cu grija de pe aparat.
4. Pentru cei care nu suporta untura, pot folosi doar unt cu procent ridicat de grasime.
Mai multe retete delicioase de la Maria gasiti pe blogul ei Merisor si retetele ei



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu